Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Emotioneel redeneren

Bij een dreigende situatie voelen je je  angstig. Maar omgekeerd klopt dit niet altijd. Als je je somber voelt, is het niet automatisch waar dat je een rotleven hebt. Of als je je angstig voelt in een donker huis, is het niet automatisch gevaarlijk. Toch redeneren mensen vaak wel zo en dat is heel normaal. Je voelt nu eenmaal een emotie en gaat dan op zoek naar de reden ervan. Als je die reden zoekt in iets in de omgeving, dan wordt dat ook wel ‘emotioneel redeneren’ genoemd. 

Waar zit die denkfout in emotioneel redeneren?

Gevoelens worden vaak door gedachten gestuurd. Bij emotioneel redeneren denk je dat gevoelens door feiten worden veroorzaakt. We worden alleen van onze interpretatie angstig en niet direct van de feiten. Kim is niet bang omdat er een geest is, maar omdat ze denkt dat er een geest is.  Met die gedachte neemt de angst meer toe en kan dit eindigen in paniek. Onschuldige feiten die als gevaarlijk worden ingekleurd, worden opeens spannend. 

Wat helpt mij bij emotioneel redeneren?

  • Als je je angstig voelt, vraag jezelf dan af welke gedachte je hebt waardoor je bang wordt. Kijk dus niet eerst naar wat er in de omgeving is dat je bang maakt. 
  • Houd je gedachten in de gaten, vooral als je niet lekker in je vel zit. Voorbeelden van gedachten zijn: “Ik ben zenuwachtig dus er is gevaar” of “Ik ben boos en daarom moet jij wel fout zitten”. Wees je ervan bewust dat gevoelens niet altijd kloppen met de waarheid. 
  • Check eens bij jezelf hoe je tegen de situatie aankijkt als je wat rustiger bent. Is er concreet bewijs voor de interpretatie van jouw gevoel? Is er hard bewijs dat je in gevaar bent? Hoeveel mensen in jouw omgeving hebben echt een geest gezien die hen iets aandeed? 
  • Geef jezelf wat tijd om te kalmeren. 
  • Bespreek je gedachten met iemand die je vertrouwt 
  • Als je blijft twijfelen, ga eens op onderzoek uit. Loop eens een extra rondje in het donker door je huis, of vraag een vriendin wat zij denkt als het donker is.  

210629_emotioneelredeneren_do_dont

Meer hulp nodig bij emotioneel redeneren?

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?