Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Contact met mensen

210518_contact met mensen_visual (1)

Het is normaal om op jezelf te willen zijn als je je niet fijn voelt. En dat is prima. Als je last hebt van bijzondere ervaringen is het ook normaal om daar niet met iedereen over te willen praten. Ieder heeft zijn of haar eigen manier. Dat werkt vaak het beste.  

In de cirkel van te weinig contact

Als je voor langere tijd je familie en vrienden uit de weg gaat en je voelt je voor langere tijd onbegrepen, of in beslag genomen met bijzondere ervaringen, dan kun je vast komen te zitten in een gevaarlijke cirkel. Vervelende gedachten en gevoelens nemen dan toe, want je hebt geen goede ervaringen met vrienden meer. En ze kunnen jou ook niet helpen relativeren. Je piekergedachten worden dan vaak groter dan nodig.  

Do's en dont's

DO’S: 

  • Blijf  contact houden met mensen. 
  • Als je even wat minder aankunt, zoek vooral één-op-één contact met mensen waar je goed jezelf kunt zijn en je je fijn bij voelt. 
  • Blijf met sommige mensen gewoon leuke dingen doen zoals je altijd doet. 
  • Praat ook eens met een vriend of familie over wat je meemaakt of waar je je zorgen over maakt. Het is soms moeilijk om begrip te krijgen voor wat je meemaakt. Krijg je niet de reactie die je hoopt, geef het niet direct op. De ander voelt soms niet meteen aan wat je wilt zeggen. Probeer het rustig en uitgebreid uit te leggen. Neem er de tijd voor.  

DONT’S: 

  • Je helemaal terugtrekken en met niemand meer contact hebben. 
  • Tegen je zin in te veel of te druk contact hebben. Zoals in groepen waar je niet goed jezelf kunt zijn, of waarin veel druk op je wordt gelegd. 
  • Alleen contact zoeken waarin je jezelf veel vergelijkt en waardoor je je misschien slechter voelt, zoals mooie verhalen, foto's en video's bekijken op social media.  

Meer hulp nodig bij contact met mensen?

  • Chat, bel, app of mail met iemand van MIND Korrelatie.
  • Praat met je vrienden of familie. 
  • Praat met iemand in je omgeving of op school.
  • Er zijn in Nederland speciale teams (EDI-teams) die helpen bij bijzondere ervaringen. Vind een EDI-team bij jou in de buurt
  • Of zoek contact met je huisarts.

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?