Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Spoken, geestverschijningen, djinn, winti, ‘entiteiten’

Signalen van geesten

In alle culturen en al zolang de geschiedenis teruggaat zijn er mensen die geesten of spoken ervaren. Soms zien ze dan verschijningen in huis, vaak kleurloze schimmen of bewegingen in je ooghoek in de avondschemering. Ook kunnen er andere signalen zijn, zoals dat spullen omvallen, een lamp ineens knippert, of dat je een ‘aanwezigheid’ of koude lucht voelt. Of zelfs dat iets je aanraakt of aan je voet trekt terwijl je juist in slaap valt. Soms wordt tegenslag in het leven gezien als een signaal van kwade geesten of van een vloek.  

Het is heel normaal om in geesten te geloven

Het is heel normaal om in geesten te geloven. 22% van de mensen heeft wel eens een verschijning gezien of gevoeld. Binnen religies en godsdiensten spelen geesten vaak een rol. Bijvoorbeeld djinns of Maria-verschijningen. In veel culturen ervaren mensen vaak contact met overleden familieleden, wat meestal prettig is. Bekijk het verhaal van zanger Sting over de geestverschijning in zijn huis op YouTube (kijk vanaf 3:05 minuten).   

Wat geesten voor jou betekenen

Het maakt enorm verschil of je geesten als positief en vriendelijk ervaart, of als kwaad en eng. In het eerste geval kan een aanwezigheid troostend voor je zijn, vertrouwd of helpend. Misschien ken je de verschijning, zie je bijvoorbeeld je overleden oma. Maar nare geesten kunnen een groot probleem zijn. Je durft misschien op bepaalde plaatsen in het huis niet meer te komen, niet in de spiegel te kijken, het licht niet uit te knippen als je wilt slapen, en meer.  

Als geesten een probleem zijn

Geregeld zoeken mensen hulp bij mediums, paragnosten, genezers of helers, een religieuze gemeenschap, of mensen die anderszins een autoriteit zijn op het gebied van deze entiteiten of geesten. Ben je daarmee geholpen dan is dat top. Maar het is ook goed om te weten dat voor alle signalen van geesten er ook geruststellende, psychologische verklaringen zijn, zoals Pareidolie.

Drie tips bij enge geesten

  • Ga eens na of je veiliger bent dan je denkt. Heeft een geest je ooit echt iets aangedaan? Is een verschijning ooit zichtbaar gebleven als je het licht aandeed en dichtbij ging kijken?  
  • Als je je angstig voelt in het donker: probeer eens een extra rondje te lopen in je donkere slaapkamer. Je zal merken dat als je dit lang genoeg doet, de angst vanzelf minder wordt. 
  • Als jouw ervaringen met nare geesten erger worden bij het kijken van horrorfilms, doe dat eens een tijdje niet. En ga niet op zoek naar geestverhalen op internet.

210525_spokenengeest_do_dont copy

Meer hulp nodig bij bijzondere ervaringen?

Ervaring

Bekijk het verhaal van Fleur: "Als ik in bed lag, zag ik naast de kast altijd iemand zitten": 

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Lees verder

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?