Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Angst overwinnen

210527_angsten overwinnen (1)

Angst is een belangrijk gevoel. Het helpt iedereen. We zouden zelfs niet zonder angst kunnen leven. Mensen zeggen wel eens: “angst is een slechte raadgever” en dan bedoelen ze dat je niet naar angst moet luisteren. Maar dat is onzin. Angst kan je helpen overleven en nare situaties te voorkomen. Je hoeft angst dus zeker niet altijd te overwinnen! Ook mag je best dingen in je leven vermijden als die angst geven. Sterker nog: dat doet iedereen. 

Als angst gaat overheersen

Zoals met veel dingen gaat het erom dat jij de baas blijft. En dat niet de bijzondere ervaring of nare emotie de baas over jou wordt. Zo is het ook met angst. Als angst ervoor zorgt dat je je niet meer prettig voelt , of dat je veel normale situaties uit de weg moet gaan, dan kom je in een negatieve spiraal terecht.  

Hoe kun je een angst overwinnen?

Er zijn twee stappen om een angst te overwinnen:  

1. Zoek betrouwbare informatie 

Dit gaat over het gevaar dat in je hoofd zit. Zie je een schim, en ben je dan bang dat een geest bezit van je gaat nemen? Of ben je bang dat mensen op straat je aanvallen? Of dat anderen je meest nare gedachten kunnen horen? Lees dan de informatie hierover op deze website. Of als je angstig wordt van iets dat niet op deze website te vinden is, zoek het ergens anders. Zorg ervoor dat het goede en betrouwbare informatie is. Dus lees geen bang-makend forum van een club complotdenkers of van mensen die enge geest-ervaringen met elkaar delen.  

2. Stop met vermijden en zoek de angst-oproepende situatie op 

Weten dat iets veilig moet zijn, is niet hetzelfde als dit voelen. Als betrouwbare informatie zegt dat het veilig genoeg is, of als je zelf eigenlijk weet dat het veilig genoeg is, ga de situatie dan aan. Zoek hetgeen op dat je eigenlijk liever uit de weg gaat. Doe bijvoorbeeld bij het slapen gewoon het licht uit, kijk wél naar die schim, kijk wél in de spiegel, loop wél tussen de mensen op straat, vraag in de supermarkt waar de hagelslag staat, stel wél een vraag in je studiegroep, denk eens expres die nare gedachten als je bang bent dat anderen dit horen, enzovoorts.  

Een voorbeeld van angst overwinnen

In de video van Steken en Prikken overwint een deelnemer zijn angst voor een krab. Dit is een mooi voorbeeld van hoe je een angst kunt overwinnen. De deelnemer krijgt eerst goede en overtuigende informatie over de krab. Daarna durft hij het aan om zijn vinger tussen de schaar van de krab te steken. En door dat echt te doen, overwint hij zijn angst.

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Meer hulp nodig bij angsten overwinnen?

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?