Bas (23) tekende strips over zijn angsten

Een aantal jaar terug kreeg Bas dagelijks last van paniekaanvallen. Hij begon zonder na te denken zijn gevoelens te tekenen, te praten met zijn eigen gedachten. Na 6 maanden was hij al veel rustiger geworden.

Knipselvoorvoorkant

Bas: "Een aantal jaar terug begon ik dagelijks last te krijgen van paniekaanvallen, vooral op de kunstacademie, tijdens mijn lessen. Ik wist totaal niet meer wat ik met mezelf aan moest en spendeerde een groot deel van mijn dagen in een angstige waas, onbewust van mijn omgeving." 
 
MEDESTUDENTEN MAAKTEN DE MOOISTE DINGEN
Wat Bas nog wel zag, was het werk van zijn medestudenten, die in zijn ogen wel goed functioneerden en de mooiste dingen maakten. De kunstacademie werd een plek die hij ging mijden. Steeds vaker bleef hij in bed liggen of zocht hij het gezelschap op van muziek en boeken die precies verwoorden wat hij voelde.

"Hier werd ik al snel gefrustreerd van. Die zangers en schrijvers wisten hun pijn en verdriet zo mooi te beschrijven, maar het voelde helemaal niet mooi, het voelde als een klap in mijn gezicht. Ik begon zonder na te denken mijn gevoelens uit te tekenen, te praten met mijn eigen gedachten. Ik tekende strips waarin ik in gesprek ging over mijn angsten met verschillende dieren, mijn dier psychologen". 

Knipsel-highresbeeld1_1

Knipsel-highresbeeld1_2

Knipsel-highresbeeld1_3

DE ANGST VAN ME AFGOOIEN
"Het doel was om al die gedachtes uit mijn hoofd te krijgen. Ik bedacht van te voren niet wat ik ging bespreken, het was catharsis, de angst van me afgooien." Hoe de tekeningen er uiteindelijk uitzagen was niet belangrijk. In vlagen tekende hij strips met uiteenlopende onderwerpen, voortkomend uit zijn eigen gedachten of flarden van gesprekken die hij voerde. Na zes maanden tekenen merkte hij dat hij langzaam geen behoefte meer had om meer strips te maken: "Ik was veel rustiger geworden."

GEEN WIJZE LESSEN
Bas zijn tekeningen zijn geen wijze lessen over hoe je moet omgaan met angst en depressie. Het was voor hem belangrijk om zijn hart bloot te leggen door middel van beeld toen dit niet lukte met woorden. "Ik hoop dat de mensen die mijn strips lezen vooral geruststelling halen uit de herkenning dat zij niet de enige zijn die rondlopen met moeilijke gevoelens en gedachten. Deze strips zijn voor mij de opening geweest tot veel openhartige gesprekken met mensen in mijn omgeving. Ik ben ook erg benieuwd naar jullie verhalen... "

Knipsel-highresbeeld 4_1

Knipsel-highresbeeld 4_2

Knipsel-highresbeeld 4_3

Bekijk meer werk van Bas via zijn Instagram @basthegoose of via basdegeus.nl

Wij jij ook openuppen? Deel hier je verhaal!

Ben jij geraakt door het vehaal van Bas en zou je daar graag eens met iemand (anoniem) over willen praten?
Check onze helpbutton.

Meer het verhaal van