#OpenUp

openup-bente-header

#OpenUp-week 2023: Mentale weerbaarheid

De zevende editie van de #OpenUp week vindt plaats van 2 tot en met 10 oktober 2023. MIND werkt ook dit jaar weer samen met HUMAN en 3FM, en ook EO BEAM doet dit jaar weer mee. De #OpenUp-week eindigt op de Dag van de Mentale Gezondheid (ook wel World Mental Health Day). Uit een opiniepeiling blijkt dat 1 op de 5 jongeren medicatie neemt voor mentale klachten en een even grote groep alcohol of drugs. Daarom richten we ons dit jaar op mentale weerbaarheid. Hoe ga jij om met tegenslagen?

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

85 procent van de jongeren heeft last van mentale klachten. En dat kan grote gevolgen hebben: een derde (33 procent) zegt dat ze zich in de afgelopen twee jaar afgemeld hebben van school of werk vanwege die klachten.

 

De meest voorkomende klachten zijn onzekerheid (56 procent) of stress (54 procent), maar in depressieve gevoelens (40 procent) en faalangst (30 procent) is een duidelijke stijging te zien. 
Jongeren lijken op te krabbelen van de mentale problemen die zijn veroorzaakt tijdens de coronapandemie. Klachten als stress, somberheid, eenzaamheid en slaapproblemen schoten destijds omhoog, en zijn nu weer op het niveau van vóór de pandemie, of zelfs lager.

 

Deze cijfers komen uit het onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar oud. Reden genoeg voor 3FM, HUMAN en MIND om voor de zevende keer de #openup-week te organiseren, waarin psychische problemen onder jonge mensen bespreekbaar worden gemaakt.

Hoe doe je mee met #OpenUp?

Veel mensen vinden het lastig om over hun psychische problemen te praten. Of om met iemand in de omgeving te praten die last heeft van mentale klachten. Toch is het goed om met elkaar te praten. Want als je praat over je problemen: 

  • ga je je beter voelen,
  • verwerk je de problemen beter, 
  • krijg je ondersteuning van je familie en vrienden,
  • voel je je sterker en neem je de leiding. 

Door deze week veel verhalen te delen, hopen we de openheid te vergroten onder álle jongeren. Want hoe eerder je over mentale klachten praat, hoe kleiner de kans op ernstigere problemen. Heb je (even) niemand om mee te praten, dan staan de hulpverleners van MIND Korrelatie voor je klaar.

Misschien durf jij nog wel een stapje verder en deel je graag je verhaal op social media of via onze website. Gebruik dan de #OpenUp en tag @wijzijnmind. Misschien lichten we jouw verhaal wel uit. 

#OpenUp: Drie jongeren over hun zelfgekozen familie

OpenUp 2023

Soms zit je niet zo lekker in je vel, en dan is het fijn om je ei kwijt te kunnen bij je moeder, broer of oma. Maar wat doe je als je niet kunt terugvallen op je biologische familie? Sommige jongeren stichten een 'zelfgekozen familie' - mensen die hen wel steunen, waar ze zich begrepen en veilig voelen. Aan 3FM HUMAN vertellen drie jongeren hoe zij hun ‘zelfgekozen familie’ vonden.

#OpenUp: "Met alcohol houd ik mezelf op de been"

pexels-cottonbro-studio-6530948

Jongeren van 16 tot 34 jaar gebruiken in groten getale alcohol en softdrugs om om te gaan met mentale klachten, blijkt uit het #OpenUp-onderzoek van 3Vraagt, HUMAN en MIND. "Ik voel me er niet beter door, maar ik vergeet dat ik me rot voel."  In de afgelopen twee jaar heeft één op de vijf jongeren weleens alcohol gebruikt vanwege psychische problemen. En vijf procent gebruikt zo nu en dan wiet of hasj om te dealen met de mentale pijn. Waarom is dit aandeel zo groot? Lees de #OpenUp van twee openhartige jongeren over hun alcohol- en softdrugsgebruik. 

#OpenUp van Bente: "Ik heb hoge pieken en diepe dalen door mijn ADD"

HUMAN_3FM_Openup_Bente_ClaireBontje-8904-2

Hoe gaat zangeres Bente om met de overprikkeling die bij ADD hoort? Dat vertelt ze in de nieuwe #OpenUp-minidocu. “De meeste mensen hebben een filter waarmee prikkels niet zomaar binnenkomen. Ik heb dat niet, daardoor is het best wel druk in mijn hoofd.” Je vindt de video hier.

#OpenUp: Sem en Darcy ervaren prestatiedruk

OpenUp 2022 darcy en sem

Geen fouten maken, goed presteren in je baan of studie, bij de leukste feestjes zijn, zorgen voor de perfecte posts op sociale media: veel jonge mensen (71 procent) ervaren prestatiedruk. Sem en Darcy vertellen over de prestatiedruk die zij ervaren.

#OpenUp: 3FM-dj's over hun mentale gezondheid

OpenUp 3fm dj's over mentale gezondheid

Het is heel normaal dat je mentale gezondheid piekt en daalt. Maar wat doe je als je even wat minder lekker in je vel zit? Hoe blijf je mentaal weerbaar? De 3FM-dj's delen hun persoonlijke tips met jou.

Lees meer