#openup-week

37% van de Nederlandse jongeren die psychische klachten ervaart – zoals slecht slapen, piekeren en angstklachten - is niet open naar andere mensen over deze klachten.  Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom. Samen met  NPO 3FM lieten wij dit onderzoek doen in het kader van onze allereerste #openup-week. Hiermee willen we  openheid bij jongeren stimuleren over psychische problemen.

OpenUP_Afbeelding_V3

De #openup-week, die plaatsvindt van maandag 1 tot donderdag 4 mei, is een initiatief van MIND en 3FM Tussenuur, het jongerenplatform van omroep Human voor NPO 3FM. Zowel MIND als de jongerenzender vindt het belangrijk dat jongeren met psychische problemen hierover praten.

OPENUPPEN
Tijdens de #openup-week vertellen diverse jongeren hun verhaal. Op beeld praten Carolien en Tijmen samen over hun depressie, 3FM-DJ Herman Hofman maakt een wandeling met Nick, die een angststoornis heeft en Laura praat samen met een vriend over haar borderline persoonlijkheidsstoornis en eetstoornis. Bij Wijnand (tussen 14:00 en 16:00 uur op NPO 3FM) vertellen deze openuppers over de muziek die hen kracht geeft.
Op 3fm.nl en MINDyoung.nl vertelt MIND/Korrelatie-psycholoog Jean-Pierre van de Ven waarom het goed is om te openuppen, worden tips gegeven hoe je het beste naar buiten kunt treden en komen nog meer openuppers aan het woord, zoals Karo, die kampt met een complexe posttraumatische-stressstoornis.

“MENSEN DENKEN VAST DAT IK EEN AANSTELLER BEN”
Uit het onderzoek dat Newcom deed in opdracht van 3FM Tussenuur en ons kwamen de volgende redenenen naar voren om niet open te zijn. "Mensen denken vast dat ik een aansteller ben”, “Ik ben bang dat mensen me anders gaan benaderen” en “Ik kan bij niemand terecht”.
Onze MIND psychologe Lidewy: “Hoewel sommige jongeren er tegenaan zullen lopen dat mensen hen niet begrijpen, stimuleren wij het aangaan van gesprekken met bijvoorbeeld vrienden, familie of de huisarts. Op deze manier loop je er niet alleen mee rond en kun je worden geholpen. Daarnaast kun je altijd bellen, chatten, appen of mailen met Korrelatie, waar je op begrip en hulp kunt rekenen.”

Zou jij er graag met iemand over (anoniem) over willen praten? Check onze helpbutton.

De #openup-week is een samenwerking met onze vrienden van 3FMTussenuur. 

Nieuwe banner mind en tussenuur
Meer media