Terugblik op #openup
Ons initiatief om met #openup te praten over psychische klachten en problemen is hard nodig. Dit blijkt wel uit alle reacties en verhalen die loskwamen. Zowel bij MIND als op de redactie van 3FMTussenuur zijn tussen 1 en 4 mei overuren gedraaid.
HULP ZOEKEN EN ERVARINGSVERHALEN
"Korrelatie is deze week overspoeld met vragen en hulpverzoeken van jongeren over psychische problemen," zegt Saskia Oskam, persvoorlichter van MIND en Korrelatie. "Normaal kunnen we het aantal telefoontjes en WhatsApp-berichten prima aan. Nu ontstonden er af en toe wat wachtrijen. Jongeren mailen, chatten en appen met Korrelatie over sombere gevoelens en depressie, vragen zich af of hun problemen erg genoeg zijn om hulp te zoeken, geven aan dat ze hun omgeving niet willen belasten met hun problemen, weten niet waar ze passende hulp kunnen vinden of zitten in een hulptraject en zijn daar niet tevreden over."
Ook op MINDyoung.nl stroomden de ervaringsverhalen van jongeren binnen, die graag een #openup wilden doen.
MEDIA-AANDACHT
De resultaten van het onderzoek over psychische problemen bij jongeren, uitgevoerd door Newcom, waren voor talloze media aanleiding om een eigen draai te geven aan #openup. Landelijke media als NOS, RTL Boulevard, LINDA, NU, Metro en Psychologie Magazine, maar ook regionale media als L1 en Omroep Brabant en verschillende stichtingen en organisaties, hebben aandacht besteed aan #openup.
SPONTANE OPENUPS
Ook waren er spontane #openups van mensen door het land. Te beginnen bij Wijnand van 3FM, die gedurende de week aandacht schonk aan #openup in zijn show en meteen het goede voorbeeld gaf door on air te praten over zijn angststoornis van vroeger. En onze openuppers Tijmen, Carolien, Laura en Nick met wie 3FM filmpjes maakte, vertelden bij Wijnand in de show welke muziek hen kracht gaf.
Hun voorbeeld deed goed volgen. Zo werd er massaal via social geopenupt en kwamen er veel reacties binnen in de 3FM-app.
STIMULANS OM EROVER TE PRATEN
Onze MIND psychologe Lidewy denkt dat de #openup-week een stimulans heeft kunnen zijn voor jongeren die eerder twijfelden over het vragen om hulp. "Wanneer ze zien dat er meer mensen zijn met psychische klachten voelen ze zich minder alleen en durven ze eerder te praten."
VERGELIJKEN
Toch werd er ook vergeleken. Openupper Karo: "Ik merkte dat er op sommige Instagram-accounts mensen waren die twijfelden over open uppen, omdat hun verhaal niet 'zwaar genoeg was', vergeleken met anderen. Daar heb ik wel even op gereageerd. Gevoelens zijn altijd belangrijk en vergelijken heeft geen zin."
Dat vind MIND-psycholoog Lidewy ook. "Het lijkt alsof sommige mensen denken dat je alleen hulp mag vragen als je en psychiatrische stempel hebt. Maar dat is zeker niet zo. Gevoelens zijn er, daar kan niemand om heen, dat is altijd waar."
DE EERSTE VAN VELEN
Wat ons betreft was deze #openup-week de eerste van velen. We blijven er dan ook alles aan doen om openheid over psychische klachten te stimuleren!
Tijdens de #openup-week besteedden we extra veel aandacht aan ervaringsverhalen, maar het is altijd goed om over je problemen te praten. Ook is het altijd mogelijk om je ervaringsverhaal te uploaden.
De #openup-week is een initiatief van MIND en 3FMTussenuur.