5 herkenbare dingen als je last hebt van keuzestress #prestatiedruk

Die strandvakantie naar Spanje of citytrip naar Barcelona? Wraps maken of een verse pasta? Wijn of een Desperado? Wiskunde of informatica? Psychologie of pedagogiek of misschien wel journalistiek? Wel op kamers, niet op kamers. Van studie switchen of niet? Het leven zit vol keuzes. Heb jij soms moeite om door de bomen het bos te zien? Check hieronder of jij misschien wel last hebt van keuzestress.

Thema keuzestress

1. Keuzes maken kost je veel tijd en geven je een gestresst gevoel. Wat als… en ja maar… vragen daar ben je een kei in. Je blijft maar denken, dubben en afwegen. Je zou bijna willen dat iemand anders de keuze voor je zou maken.

2. Je hebt altijd het gevoel dat er een andere keuze is die beter bij je past. Er zijn namelijk zoveel goede mogelijkheden dat je vaak het gevoel hebt dat je dingen misloopt. Blij zijn met je keuze? Hoe? Na het maken van een keuze blijf je meestal twijfelen.

3. Wat wil ik nu echt? is een vraag die je jezelf regelmatig vraagt. Door de hoeveelheid aan keuzemogelijkheden is er zoveel mogelijk dat je het moeilijk vindt om een richting voor jezelf te bepalen. Waar wil ik naartoe in het leven? Waar word ik nou gelukkig van? Waar ben ik goed in?

Keuzestress_illustratieCarolien

4. Je vindt keuzes maken zo moeilijk dat je soms dan maar helemaal geen keuze maakt. En hier baal je dan weer van, omdat geen keuze maken, eigenlijk ook een keuze is.

5. Je hebt na het maken van een keuze het gevoel dat het onomkeerbaar is. Terwijl dat in veel gevallen niet het geval blijkt te zijn. Een studie kun je switchen, er zijn genoeg andere bijbanen. Als op jezelf wonen niet bevalt, kun je vast wel terug naar je ouders. En die vakantie? Die kan altijd nog.

5herkenbaredingen_keuzestress_illustratieCarolien

Hulp bij keuzestress

  • Steeds meer jongeren ervaren prestatiedruk. De kans is dus groot dat jij ook wel eens last hebt van keuzestress, de angst om dingen te missen (FOMO) of het gevoel van alles te moeten. Tijdens de Chill, je moet al zoveel challenge ontvang je opdrachten en tips om wat relaxter door het leven te gaan.
  • Herken je je in een of meerdere dingen en zou je daar graag eens met iemand (anoniem) over willen praten? Neem gratis contact op met MIND Korrelatie
Meer mind facts