9 herkenbare dingen als je last hebt van studiestress #prestatiedruk

Het is twee uur ’s nachts als je bij het laatste hoofdstuk van je boek belandt. Je hebt morgen een tentamen, je bent doodmoe, maar je pakt dat laatste hoofdstuk er toch nog maar even bij. Je ogen branden, je hele lichaam schreeuwt om slaap, maar stoppen is geen optie. Check hieronder of jij misschien wel last hebt van studiestress.

Thema studie

1. Een stemmetje in je hoofd roept constant dat je eigenlijk zou moeten studeren, als je even wat anders aan het doen bent. Je kan eigenlijk maar het beste gaan studeren, want genieten van andere dingen doe je toch niet. Zonde, de boog kan niet altijd gespannen staan. Bovendien zorgt ontspanning er juist voor dat je daarna weer lekker scherp bent.

2. Je zegt steeds vaker afspraken met vrienden af, omdat je aan de studie moet. Je bedenkt soms maar smoesjes om niet te hoeven afspreken. Tegelijkertijd heb je steeds het gevoel leuke dingen te missen.

 3. Je houdt je studieboeken angstvallig dicht. Het lukt je maar niet jezelf ertoe te zetten om te beginnen. Je bent het wel van plan, maar stelt het steeds uit. Eerst nog even een aflevering kijken op Netflix, naar de sportschool of…

4. Je hebt het gevoel te weinig tijd te hebben voor wat je zou moeten doen. Je wil het wel, maar hoe dan? Het is gewoon teveel. Je hebt je baantje, je moet nog dingen doen om je cv mooi te maken, je moet eigenlijk nog sporten. Zucht.

Time_pexels

5. Je valt in slaap boven je boeken. Het gebeurt je wel eens dat je midden in de nacht wakker schrikt met een verkreukeld gezicht en een stijve nek. Een boek is nou niet echt de ideale vervanger van je kussen.

sleepingonbooks_Flickr

6. Een tentamen niet halen of een laag cijfer halen voelt als falen. Je voelt je hierdoor een slecht mens. Je vraagt je af hoe anderen dit doen. Iedereen lijkt het beter te doen dan jij.

7. Je voelt het angstzweet al in je handen als je denkt aan het tentamen. Je bent bang dat je spontaan alle stof bent vergeten, dat je het verkeerde hebt geleerd, of het gewoon niet kan.

8. Je staat strak van de koffie of energiedrank. Om scherp te kunnen blijven, werk je sloten koffie weg of leef je op energiedrankjes. Hierdoor kom je soms slecht in slaap of voel je je wat opgefokt.

energie_giphy

9. Studeren voelt als ‘moeten’. Dat studeren leuk zou moeten zijn, is bij jou soms ver te zoeken. Je keek enorm uit naar deze tijd, maar soms verlang je stiekem terug naar de tijd voordat je studeerde.

herkenbaredingen_studiestress_illustratieCarolien

Herken je je in een of meerdere dingen en zou je daar graag eens met iemand over willen praten? Neem contact op met MIND Korrelatie.

Meer mind facts