Hoe te accepteren dat er altijd een studie zal zijn die beter bij jou past #prestatiedruk

Hoe fijn zou het zijn wanneer je de perfecte studie volgt en je je nooit zorgen maakt of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Gewoon een studie die voor de volle 100 procent past bij jouw wensen. Tegenwoordig zijn er zoveel studies, dat de kans groot is dat een andere studie beter bij je past dan de studie die je nu volgt.

study_pexels

Soms kan het slim zijn om eens verder te kijken. Bijvoorbeeld wanneer jouw studie je echt niet ligt. Maar wanneer je vooral het gevoel hebt dat een andere studie misschien nog beter past, is het goed je af te vragen of dit niet altijd zo zal blijven. Wij zetten hieronder het een en ander op een rij om jou te laten accepteren dat er hoe dan ook altijd wel een studie zal zijn die nog beter bij je past.

1. WIE ZEGT DAT ER MAAR ÉÉN STUDIE IS DIE HET BESTE BIJ JOU PAST? Bedenk dat er vaak meerdere studies zijn die aansluiten bij wat jij wil. Je bent bijvoorbeeld dol op schrijven en filmen, journalistiek zou passen, maar je vindt het ook leuk om na te denken over menselijk gedrag. Je zou voor psychologie kunnen kiezen. Of je houdt van dieren, dus diergeneeskunde zou kunnen. Uiteindelijk moet je een keuze maken. Wat we willen zeggen: er zijn meerdere opties, dat niet hoeft te betekenen dat het één een betere keuze is dan het andere.

 2. VEEL MENSEN VINDEN UITEINDELIJK EEN BAAN, DIE NIET DIRECT PAST BIJ DE STUDIE DIE ZE HEBBEN GEVOLGD. Je kan natuurlijk geen arts of advocaat worden zonder de goede opleiding te hebben gevolgd. Maar een studie is soms minder bepalend dan je nu zal denken. Vraag maar eens om je heen. Wie doet er nu precies waarvoor hij geleerd heeft?

dokter_pexels

3. WAT IS NOU EIGENLIJK GOED PASSEN? Waar denk jij dan aan? Kans op een goed salaris, iets doen waar je goed in bent of waar je blij van wordt?

 4. HET IS VRIJ ONHAALBAAR OM ALLE MOGELIJKE STUDIES NAAST ELKAAR TE LEGGEN EN VOORAF EEN KEUZE TE MAKEN. Jij hebt waarschijnlijk zo goed als je kon een keuze gemaakt. Waarom zou je jezelf kwellen met de gedachten dat het altijd beter kan? 

 Heb jij last van keuzestress en zou je daar graag eens (anoniem) met iemand over willen praten? Check onze helpbutton.

Meer mind facts