4 tips om je kutdag te omarmen

Ken je dat, zo’n dag dat je je het liefst diep in bed onder je dekbed wil begraven? Ongedoucht, netflixend en met een berg junkfood waar zelfs de plaatselijke snackbar nog een puntje aan kan zuigen. Je voelt je ook heel zielig en je laat je tranen dan ook rijkelijk vloeien. Terwijl je jezelf ook nog even een peptalk geeft in de vorm van hoe zwaar het leven wel niet is en er niemand om je geeft, prop je er nog een Snickers in. Yup, je hebt last van een kutdag en mooier dan dit wordt het niet.

netflixen_pexels

Zit je niet zo lekker in je vel en wil je daar met iemand over praten? Neem gratis en anoniem contact op met MIND Korrelatie

Af en toe een dipje hebben is helemaal niet raar. Ieder mens heeft dat weleens en het betekent niet gelijk dat je depressief wordt. Jezelf een beetje omarmen op zo’n dag kan helemaal geen kwaad. Omarm dat sombere gevoel! En wel op deze manier:

1. ERKEN EN ACCEPTEER
Geef toe dat je je dag niet hebt en dat dit heel menselijk is. We kunnen niet altijd pieken. Probeer er dus ook niet als een malle tegen te vechten. Het laat zien dat je een mens bent van vlees en bloed en met gevoel. Best iets om blij mee te zijn. Hoe eerder je het erkent en accepteert en je dit gevoel dus best even mag hebben van jezelf, hoe korter je dip zal duren waarschijnlijk.

2. GEEF JEZELF EEN SCHOP ONDER JE KONT 

Even wegkwijnen in je dip is helemaal niet erg, maar hoe zieliger je jezelf gaat vinden, hoe lastiger het is om eruit te komen en hoe langer je dat kutgevoel houdt. Bedenkt wat je op dit moment nodig hebt en kom in actie, ook al lijkt het alsof je daar de Mount Everest voor moet beklimmen. Bel een vriend of vriendin, kleed je aan en wandel naar de supermarkt en doe wat gezonde shoppings. Vooral van beweging ga je je snel wat beter voelen. Alle ‘moetertjes’ zoals de vaat en je kamer opruimen mag je op zo’n dag als vandaag best even laten zitten. 

wandelen_pexels

3. HAAL JE LES ERUIT
Soms is er een duidelijke reden voor je dipje en probeert je lichaam je iets te vertellen. Bijvoorbeeld dat je al een tijdje over je grenzen heen aan het gaan bent, je verdrietig bent over je net verbroken relatie of dat je te weinig aan je hobby’s en dus ontspanning toekomt. Leer van deze inzichten en haal je les eruit, zodat je de aankomende tijd wat kleine (of grote) veranderingen kunt doorvoeren. Misschien is het tijd om toch die ene knoop door te hakken.

4. BLIJF DE BAAS
Jij bent uiteindelijk de enige die bepaalt hoe lang je in een dip blijft zitten. Even janken, vloeken en jezelf stinkend onder die deken begraven mag best, maar dikke kans dat je je rotter gaat voelen. Uiteindelijk is het jouw leven en ben jij de enige die hier de eindregie over heeft. Wees lief voor jezelf, kom in actie en voer kleine veranderingen door in de richting die je op wilt. Rome is ten slotte ook niet in één dag gebouwd en soms moet je twee stappen achteruit zetten voor je er één vooruit kunt zetten. Heerlijke dooddoeners, maar o zo waar!

Meer mind facts