Het gevoel dat iemand op je borst zit
Bij het in slaap vallen of bij het wakker worden hebben veel mensen verwarrende ervaringen. Als dit bij het inslapen gebeurt wordt dit een hypnagoge hallucinatie genoemd. Als dit bij het ontwaken voorkomt wordt dit ook wel een hypnopompe hallucinatie genoemd. Een derde van de mensen heeft af en toe last van slaaphallucinatie, vooral jongvolwassenen. Het zijn normale ervaringen die ongevaarlijk zijn.
Het gevoel dat iemand op je borst zit
Een ervaring die lijkt op een slaapverlamming is het gevoel dat iemand op onze borstkast zit, of dat iemand je laat stikken. Ook de koppeling naar de vrijwillige ademhaling gaat soms even uit. We ademen dan wel, dit is namelijk een automatisch proces. Wat we ervaren is dat we onze ademhaling niet kunnen sturen. Bijvoorbeeld door sneller te ademen of de adem in te houden. Dit lukt dan (nog) niet. Dit duurt vaak maar 2 seconden, maar omdat er ook de tijdsbeleving vertekend is, lijkt het heel lang te duren.
Deze ervaringen zijn heel vervelend voor mensen die een idee vormen over wie of wat op je borstkast zit. Misschien is het wel een demon of een geest die je probeert te verstikken. Deze gedachte geeft je vaak veel stress, wat een slechte invloed heeft op je slaapkwaliteit. En bij een slechte slaapkwaliteit is de kans op deze ervaringen groter.
Wat kan ik doen als ik deze ervaring herken?
Probeer te bedenken dat het angstig lijkt, maar het niet gevaarlijk is omdat alleen jij het ziet. Probeer rustig te blijven. Misschien val je wel weer in slaap of word je juist wakker en is het weer voorbij.
Verbeter je slaapkwaliteit door voldoende frisse lucht, geen verwarming op de slaapkamer, niet teveel eten en alcohol of drugs te gebruiken voor het slapen. Maak liever een wandeling en zorg dat je je rustig en prettig voelt voordat je gaat slapen.
Meer informatie
- Bekijk het ervaringsverhaal van Sofie over slaapverlamming op het YouTubekanaal Storytime Soof.
- Bekijk de video The terrors of sleep paralysis, waarin slaapverlamming duidelijk wordt uitgelegd.
Meer hulp nodig
- Chat, bel, app of mail met iemand van MIND Korrelatie.
- Praat met je vrienden of familie. Lees meer over hoe je dit aan kunt pakken.
- Praat met iemand in je omgeving of op school.
- Er zijn in Nederland speciale teams (EDI-teams) die helpen bij bijzondere ervaringen. Vind een EDI-team bij jou in de buurt.
- Of zoek contact met je huisarts.