Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Het gevoel dat iemand op je borst zit

Bij het in slaap vallen of bij het wakker worden hebben veel mensen verwarrende ervaringen. Als dit bij het inslapen gebeurt wordt dit een hypnagoge hallucinatie genoemd. Als dit bij het ontwaken voorkomt wordt dit ook wel een hypnopompe hallucinatie genoemd. Een derde van de mensen heeft af en toe last van slaaphallucinatie, vooral jongvolwassenen. Het zijn normale ervaringen die ongevaarlijk zijn. 

Het gevoel dat iemand op je borst zit

Een ervaring die lijkt op een slaapverlamming is het gevoel dat iemand op onze borstkast zit, of dat iemand je laat stikken. Ook de koppeling naar de vrijwillige ademhaling gaat soms even uit. We ademen dan wel, dit is namelijk een automatisch proces. Wat we ervaren is dat we onze ademhaling niet kunnen sturen. Bijvoorbeeld door sneller te ademen of de adem in te houden. Dit lukt dan (nog) niet. Dit duurt vaak maar 2 seconden, maar omdat er ook de tijdsbeleving vertekend is, lijkt het heel lang te duren. 

Deze ervaringen zijn heel vervelend voor mensen die een idee vormen over wie of wat op je borstkast zit. Misschien is het wel een demon of een geest die je probeert te verstikken. Deze gedachte geeft je vaak veel stress, wat een slechte invloed heeft op je slaapkwaliteit. En bij een slechte slaapkwaliteit is de kans op deze ervaringen groter.  

Wat kan ik doen als ik deze ervaring herken?

Probeer te bedenken dat het angstig lijkt, maar het niet gevaarlijk is omdat alleen jij het ziet. Probeer rustig te blijven. Misschien val je wel weer in slaap of word je juist wakker en is het weer voorbij.  
 
Verbeter je slaapkwaliteit door voldoende frisse lucht, geen verwarming op de slaapkamer, niet teveel eten en alcohol of drugs te gebruiken voor het slapen. Maak liever een wandeling en zorg dat je je rustig en prettig voelt voordat je gaat slapen. 

Meer informatie

Meer hulp nodig

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?