Een terugblik op Last Man Standing

Op 24 juni stonden 110 mensen op een paal in het Markermeer om aandacht te vragen voor de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Wij waren ontzettend onder de indruk van de sfeer, de saamhorigheid, het doorzettingsvermogen en enthousiasme van iedereen die er was, zowel op de palen als in het publiek aan de kant. We zijn geraakt door de verhalen die we tijdens, maar ook voorafgaand aan Last Man Standing hoorden van mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben (gehad) met wachtlijsten in de ggz.

Last Man Standing 8

AANDACHT
We wilden aandacht voor het wachtlijstenprobleem. En deze aandacht kwam er, via televisie, kranten, online en social media. Vooraf, tijdens en na het evenement.

REACTIES VIA SOCIAL
Via social media kregen we heel veel positieve reacties. #lastmanstanding was zelfs trending op Twitter. Een paar reacties:

"Wat 'n dag! En wat een doorzettingsvermogen! Ca. de helft hield het de volle 6 uur vol! Ik 15 min. minder."

"Oók als je partner bent van iemand met psychische klachten word je helemaal 'gek' van die lange wachtlijsten."

"Alle stoere deelnemers van #LastManStanding die in weer en wind aandacht vragen voor de lange wachtlijsten in de GGZ wens ik veel succes!"

"Ik kwam aan op een plek, waar iedereen gelijk is. Waar men uniek was en op eigen unieke wijze hun persoonlijke maar ook groepsdoel mocht halen. (...) Ging iemand kopje onder dan werden ze gered, ondersteund en in hun waarde gelaten. (...) Wat doet dat nu op zo' n paaltje staan? Een statement maken, openheid creëeren, bewustwording, verbindingen leggen, netwerken maken dit is niet het eind dit is het begin. Het begin van grote veranderingen in de zorg. Patienten, hulpverleners, partners, ouders, scholen,enz. Samen ❤️ Blijven praten, verbindingen leggen, oplossingen zoeken. We komen er wel."

Last Man Standing 15

MEDIA
Veel media besteedden aandacht aan Last Man Standing en de wachtlijsten in de ggz, een greep uit de berichten:

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

HOEVEEL GELD IS ER BINNEN?
Op dit moment staat de teller op € 38.617,- Hiermee kunnen organisaties van mensen met psychische problemen en hun familie mensen die op een wachtlijst staan ondersteunen.

WAT GAAT MIND NU DOEN?
De eerste positieve berichten komen al binnen. Naar aanleiding van Last Man Standing heeft GGZ Nederland eerste toezeggingen gedaan om met oplossingen te komen voor de wachtlijsten. Een stap in de goede richting, maar wij vinden de toezeggingen nog niet concreet genoeg. Daarom gaan we de komende tijd met alle betrokken partijen (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Zorgverzekeraars NL, GGZ Nederland en staatssecretaris van Rijn, minister Schippers en VWS) de gesprekken aan en hen aanspreken op hun verantwoordelijkheid om met een concrete aanpak per regio te komen. We houden het dus niet bij deze eenmalige actie, maar vechten door!

LAST MAN STANDING 2018
Natuurlijk komt er in 2018 een tweede editie van Last Man Standing. En dan hopelijk met nog veel meer mensen, met nog meer aandacht, maar met dezelfde saamhorigheid! Of we weer opstaan tegen de wachtlijsten weten we nog niet, maar uiteraard staan we op voor een relevant onderwerp met betrekking tot psychische gezondheid dat onze aandacht verdient. Koop nu alvast je EARLY BIRD TICKET voor de editie van Last Man Standing 2018.

Last Man Standing 17
Meer media