Actieheld Isa: Mijn oproep werd massaal gedeeld

Toen ik vorig jaar kwam kijken bij Last Man Standing, wist ik het zeker: volgend jaar sta ik ook tussen al die kanjers. Ik heb mezelf aan mijn woord gehouden en mij opgegeven voor Last Man Standing 2018.

actieheldIsa_haarfoto

Last Man Standing

Last Man Standing is een event waarbij je, samen met 249 anderen, op een paal staat in het Markermeer. Het is de bedoeling dat je zo lang mogelijk op jouw paal blijft staan. De laatste die overblijft is de Last (Wo)Man Standing. 
Met Last Man Standing wordt er dit jaar geld opgehaald voor de MIND Young Academy: een scholenproject om psychische problemen bespreekbaar te maken in de klas.

Mensen begonnen hun eigen ervaringen te delen

Isa maakte een pagina aan en toen ze die deelde op social media ging het hard: "Ik kreeg ongekend veel lieve, motiverende reacties, zelfs van mensen waar ik het helemaal niet van verwacht had. Mijn oproep werd massaal gedeeld en voordat ik het wist stroomden de donaties binnen. De reacties lopen erg uiteen; van mensen die niet wisten van mijn psychische struggles, tot mensen die hun eigen ervaringen begonnen te delen."

actieheldIsa2_haarfoto

Ik pas niet in het hokje van een depressief iemand

Zelf is Isa best open over haar situatie en gevoelens. Toch voelt ze zich niet altijd op haar gemak bij het delen van haar klachten. "Ik merk dat er nog vaak onbegrip is voor hoe gevoelens bij mij werken. Ik heb een depressie, maar ik pas niet in het 'hokje' van een depressief iemand. Mensen merken het vaak niet aan mij dat ik struggle. Dat komt vaak doordat mensen weinig van mentale ziektes afweten, niet weten hoe te reageren of met die persoon om te gaan. Dan wordt er vaak maar niet over gepraat en dat doet mij pijn. Het is een stukje schaamte, maar als ik rationeel nadenk, denk ik: waarom moet ik me schamen omdat ik ziek ben? Zou ik me ook zo schamen als ik mijn been zou breken? Waarschijnlijk niet, want dan zit mijn been in het gips en begrijpt iedereen dat het gebroken is." 

Een begripvolle reactie is belangrijk

Volgens Isa is de reactie op openheid erg belangrijk. "Het scheelt namelijk nogal of je een begripvolle, steunende reactie krijgt, of dat er ‘goedbedoelde adviezen’ boven tafel komen: Het komt wel weer goed, misschien moet je gewoon meer rust nemen? is heel lief bedoeld, maar vaak is het niet de reactie waar op gehoopt wordt; dat kan ik zelf namelijk ook wel bedenken, maar het lúkt me niet."

Wil jij Isa steunen? Dat kan via haar persoonlijke pagina.

Ga jij ook staan?

Wil je ook meehelpen om psychische problemen bespreekbaar te maken op scholen in Nederland? Ga net als Isa op een paal staan en schrijf je in voor Last Man Standing!

Meer het verhaal van