9 tips tegen cybercrime

Cybercrime: internet criminelen die jouw gegevens proberen te bemachtigen en misbruiken. Iedereen gebruikt internet en heeft er gegevens van zichzelf op staan. Maar hoe vatbaar ben je voor cybercrime? Iemand in de gaten houden via internet is helemaal niet zo makkelijk. Als je geen rijk of beroemd persoon bent, waarom zou iemand dan zoveel moeite voor jouw gegevens doen? De kans is dus heel erg klein. Een gezonde dosis achterdocht is echter wel terecht, je moet ze het natuurlijk niet te makkelijk maken! Daarom hieronder een paar tips om jezelf beter te beschermen!

Cybercrime_visual

1. Blijf up-to-date

Zorg dat je de benodigde updates download en installeert. Bezoek dus regelmatig de website van de leverancier om te checken of er updates zijn. Zo voorkom je dat virussen gebruik maken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s. Slim: Je kunt hiervoor soms automatisch updaten instellen.

2. Geldzaken via de app

Heb je een smartphone en doe je aan internet bankieren? Download dan de app van jouw bank! Via deze app op je smartphone of tablet bankier je veiliger dan via een browser.

3. Lang maar krachtig

Lange en ingewikkelde wachtwoorden zijn beter dan korte eenvoudige wachtwoorden.Gebruik een goed wachtwoord: Minimaal acht tekens, met hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen (vraagteken of uitroepteken). En nog even dit: geef nooit je inlog- of pincode af!

secretcode_pexels

4. Niet té sociaal hè

Lang leve social media :) , maar niet iedereen hoeft natuurlijk alles te weten. Elk socialmedia-account heeft privacy instellingen. Hiermee kun je in een paar stappen keuzes maken over bijvoorbeeld met wie je jouw foto’s en video’s deelt.

5. 1+1=veiliger

Maak een back-up van je bestanden, maar denk naast je laptop ook aan foto’s op bijvoorbeeld je mobiel of tablet. Mocht er iets stoms gebeuren, dan maak je de kans kleiner dat je alles verliest.

6. Klik, paf, BOEM

Hoe aantrekkelijk het ook is, klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails. Het zou zomaar eens een valstrik kunnen zijn!

7. Even wachten...

Gebruik niet zomaar openbare wifi. Ok, het is handig én je bespaart geld, maar het is tóch veiliger om te internetten via je eigen databundel. Is dat appje op dit moment zo belangrijk? Kan het 5 minuten wachten? 

8. Pottenkijkers voorkomen

Wil je er zeker van zijn dat niemand stiekem meekijkt via jouw webcam? Plak hem dan af! Een simpele sticker is voldoende.

9. Draadloos netwerk beveiligen

Wanneer je een router koopt dan is deze vaak standaard beveiligd (WEP). Je kunt de beveiliging van jouw netwerk vaak zelf upgraden naar WPA (Wi-Fi Protected Access). Hierdoor is jouw netwerk minder makkelijk te kraken!

Meer mind facts