Apps en sites die jou kunnen helpen

Heb jij wel eens last van psychische klachten en heb je tips of hulp nodig hiermee om te gaan? Dan kun je natuurlijk contact opnemen met een hulpverlener zoals je huisarts. Maar het kan ook helpen om zelf informatie te zoeken over je klachten of met bijvoorbeeld een app aan de slag te gaan. Hiervoor zijn verschillende apps en websites die jou kunnen helpen. We zetten er aantal voor je op een rijtje. 

eigenregie_pexels

Wil je zonder bemoeienis van anderen naar je gedrag kijken wanneer jij dat wilt?

Met Luca krijg je meer inzicht in jouw gedrag: wat doe je en waarom? Daarna kun je, als je dat wilt, dingen anders aanpakken. Ook kun je in de app aangeven hoe je je voelt en hou je jouw gevoelens, gedachten en gedrag in bepaalde situaties bij. Luca is ontwikkeld om jongeren meer autonomie te geven, dat wil zeggen: dat je zonder bemoeienis van anderen naar je gedrag kan kijken wanneer jij dat wilt. Daarnaast krijg je door Luca ondersteuning en motivatie van mensen die jij belangrijk vindt. Luca kan gebruikt worden met en zonder behandelaar. 
Ga voor meer informatie over Luca naar de website van Parnassia Groep of download de Luca iOS app of de Luca Android app om ermee aan de slag te gaan.

Wil jij meer weten op het gebied van psychische gezondheid en middelengebruik?

Kijk dan eens op de website van Mindmasters. De website biedt informatie en eventueel hulp, je kunt er een zelftest invullen en advies krijgen en je kunt whatsappen, chatten of mailen met een coach. Deze website is beoordeeld door de GGD Appstore.

Heb je vragen over jouw gezondheid?

Bekijk dan eens de website JouwGGd.nl. Hier vind je antwoord op al je vragen over gezondheid. Bijvoorbeeld over je lichaam, je gevoel of dingen waar je liever niet met je ouders over praat. Je kunt hier informatie vinden, maar ook via de chat of mail vragen stellen. De website is beoordeeld door de GGD Appstore.

Voel je je somber en wil je even je verhaal kwijt?

Of voel je je erg down of gespannen? Dan kan de website PratenOnline.nl een plek zijn om je gevoelens te delen en – als je dat wilt – met hulpverleners te chatten. De website is bedoeld voor jongeren tussen de 12  en ongeveer 23 jaar. De website biedt informatie, de mogelijkheid om te chatten met hulpverleners en je kunt een zelftest doen. Ook kun je via de knop ‘tell a friend’ makkelijk een vriend of vriendin wijzen op de website.   De website is beoordeeld door Online hulpstempel.

Wil je meer informatie over somberheid?

Iedereen heeft wel eens een rotdag: je baalt, voelt je somber of alleen en hebt nergens zin in. Je hebt een dip. Zo’n dag ertussendoor is heel normaal, de dip gaat meestal vanzelf weer over. Maar soms gaat een rotgevoel niet vanzelf weg - en dan kan dit een negatief effect hebben op hoe het met je gaat. Wil je meer informatie over somberheid? Kijk dan eens op de website Grip op je dip.

Hier vind je informatie, kun je een test doen, een cursus volgen, met je vragen een deskundige mailen en je krijgt tips over hoe je kunt omgaan met sombere gevoelens. De website is beoordeeld door Online hulpstempel.

Heb jij last van autisme en ben je op zoek naar jongeren met dezelfde interesses?

AutThere is een sociale app voor jongeren met autisme. Met de app vind je gemakkelijker jongeren met dezelfde interesses als jijzelf. Via het forum op de app kun je met elkaar kennismaken en ideeën uitwisselen. Ook kun je via de AutThere app met elkaar afspreken. Op de app staan activiteiten voor jongeren met autisme waar je naartoe kunt gaan. De AutThere app is bedoeld om het sociale isolement waar veel jongeren met autisme mee te maken hebben, te doorbreken.
Ga voor meer informatie naar de website van AutThere of download de AutThere iOS app of de AutThere Android app om ermee aan de slag te gaan.  De app is beoordeeld door de GGD Appstore.

Heb jij een vader of een moeder met psychische- of verslavingsproblemen?

Dan is de website Kopstoring voor jou misschien interessant. Je vindt hier informatie voor en door jongeren met een ouder met psychische- of verslavingsproblemen. Op de website Kopstoring kun je:

  • informatie vinden
  • anoniem en gratis een groepscursus in
  • een chatbox volgen met andere jongeren en een hulpverlener
  • vragen per email stellen aan een deskundige
  • verhalen van andere jongeren lezen
  • je eigen verhaal delen 
  • hulp zoeken.
De website is beoordeeld door Online hulpstempel.

Ook kun je gebruik maken van de Empowerment app. Deze app is speciaal ontwikkeld voor jongeren van 10 tot 20 jaar die een lichamelijk- of psychisch chronisch zieke ouder hebben. Door 8 vragen in te vullen test je of jij door de thuissituatie meer risico loopt op problemen in de toekomst. Na afronden van de test, krijg je tips voor jouw specifieke situatie. Ook vind je informatie over waar je terecht kunt als je een chronisch zieke ouder hebt, of als je met andere jongeren in contact wilt komen die in een soortgelijke situatie zitten.

Ga voor meer informatie naar de website van Parnassia Groep.