Social media

Heb je net na het uitpluizen van je tijdlijn Facebook afgesloten, open je de app vijf minuten later opnieuw, omdat je verwacht dat er weer iets nieuws zal staan. Op Snapchat even kijken wat anderen aan het doen zijn en zelf ook snel een foto maken om te laten zien dat jij er ook nog bent. Na het maken van tientallen selfies kies je er eentje uit die je op Instagram zet, waarna je gespannen je telefoon vasthoudt in afwachting van likes en reacties. Het aantal is heel belangrijk, want stel dat je er ‘slechts’ 20 krijgt?

socialmedia_illustratieCarolien

Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en YouTube, niemand ontkomt er tegenwoordig meer aan. Het wordt eerder raar gevonden als je niet actief op social media bent dan wanneer je constant je telefoon checkt om te kijken naar nieuwe updates van anderen of likes op jouw geplaatste bericht of foto’s. De kracht, maar ook de schaduwkant van social media is dat je de werkelijkheid direct kunt beïnvloeden.
 
De kans is groot dat je ouders je er vaak genoeg voor gewaarschuwd hebben en dat ze zo nu en dan hun zorgen delen over de gevaren van social media. Slachtoffers van bijvoorbeeld sexting en cyberpesten zijn in deze huidige tijd geen uitzondering meer. Proud2beme haalt een onderzoek aan van Young Health Movement waaruit blijkt dat 4 op de 5 social mediaplatforms schadelijk zijn voor de geestelijke gezondheid van jongeren. Instagram  zou het slechtste scooren. Dit heeft als reden dat er meer angst en onzekerheid wordt ervaren. Op Instagram en Snapchat worden vooral foto’s geplaatst en deze hebben een groter effect op het zelfbeeld van jongeren. Je weet namelijk niet wanneer een foto bewerkt is of niet en vaak worden alleen de positieve kanten van iemands leven belicht. Hierdoor kan jij het idee hebben dat mensen een leuker en interessanter leven leiden dan jijzelf.
 
Ondanks deze voorgaande risico’s, is er volgens Proud2beme ook kritiek op de studie. Volgens professor Wessely heeft social media meer positieve dan negatieve effecten en is het vooral belangrijk om te leren hoe je met social media om kunt gaan, omdat we er nu eenmaal niet aan ontkomen.