#openup: Open zijn over je psychische problemen tegen een naaste

150423_LidewyPortretM_001158 kleiner

MIND vindt het heel belangrijk dat mensen open kunnen zijn over hun psychische problemen. Hier vragen we het hele jaar aandacht voor, en in het bijzonder tijdens de #openup-week, die we ieder jaar met Human en 3FM organiseren. Tijdens de #openup-week ligt de nadruk op het delen van verhalen op onze sites, social media en in de media, maar je hoeft je verhaal natuurlijk niet op deze manier te delen. Zeker niet als het de eerste keer is dat je het vertelt.

Samen met psycholoog Lidewy Hendriks, die woordvoerder is van MIND en MIND Korrelatie, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen om je eigen ervaringen met psychische problemen te delen met een naaste. Dit kunnen je ouders zijn, je broers of zussen, vrienden, kennissen of je partner. Het is in ieder geval belangrijk om er niet alleen mee rond te blijven lopen. Praten helpt en verlicht de stress, eenzaamheid en angst die je mogelijk voelt. Heb je hier hulp bij nodig? Praat dan anoniem met een hulpverlener van MIND Korrelatie via www.mindkorrelatie.nl.

Voorbereiding

1. Kijk naar de nuancering: met wie praat je? Wie is de naaste: een kind, een partner, je moeder? Open zijn richting een kind/vriend/partner/ouder vergt een andere benadering en heeft te maken met de belevingswereld van de ander. Vraag je af wat de ander überhaupt al weet van psychische problematiek. Kinderen weten er vaak nog niets van, maar sommige kinderen hebben er wel al iets over gehoord op school of via leeftijdsgenoten, of hebben al iets meegekregen van jouw problemen. En heeft jouw partner/vriend/ouder misschien zelf al ervaring met psychische klachten (direct of indirect)? Gebruik desnoods voorbeelden van mensen die dezelfde problemen als jij hebt.

2. Pas je als persoon niet aan aan de ander (in die zin dat je jezelf 'onder' iemand plaatst), maar pas wel je taalgebruik aan. Het vergt veel energie en moeite om je verhaal voor het eerst te vertellen, maar het kost misschien ook veel energie van degene die jouw verhaal hoort. Wat voor persoon is het: schrikt die persoon ervan, heeft de persoon zelf ook psychische problemen, is hij of zij blij dat hij of zij eindelijk iets voor je kan betekenen e.d. Ga er even voor zitten om na te denken over hoe je de boodschap brengt en 'open de juiste deur' bij de ander. Win - als dat mogelijk is - van tevoren advies in bij iemand. Dit kan anoniem bij MIND Korrelatie (www.mindkorrelatie.nl) als je het nog aan niemand hebt verteld, of als je dit wel al aan een vriend hebt vertelt, maar nog niet bij bijvoorbeeld je ouders, kun je met die vriend even overleggen.

Het gesprek zelf

1. Maak duidelijk dat je niet je problemen bij de ander neerlegt, maar dat je de verantwoordelijkheid bij jezelf houdt. Je kunt zeggen dat je het wel graag wilt delen, omdat je die persoon belangrijk vindt en wil dat hij of zij jou kent zoals je echt bent, je hele persoon (je bént niet je psychische problemen, maar ze zijn wel een onderdeel van je), en dat je de relatie gelijkwaardig wilt houden. Maak duidelijk dat de ander niet volledig voor je hoeft te gaan zorgen, maar dat je je verhaal en ervaringen wilt delen om de relatie te verrijken.

2. Mocht het wel zo zijn dat je hulp nodig hebt van de persoon aan wie je het vertelt, geef dit dan duidelijk aan. Dit kan variëren van een regelmatig gesprek, het doen van boodschappen voor je als het je zelf even niet lukt of het maken van een wandeling met elkaar. Vraag of je - als je dat nodig mocht hebben - af en toe hulp van die persoon mag vragen, en zeg dat de ander ook Nee mag zeggen als hij of zij het niet ziet zitten of het niet uitkomt. Dan weet je of je de ander niet overvraagt, maar wel of diegene voor je klaar staat als het nodig is.

3. Algemeen: openheid kan 'aansteken'. Door je verhaal te delen kom je over het algemeen nader tot elkaar, en het geeft de ander misschien ook ruimte en inspiratie om meer open te zijn over problemen. Dit geeft veel verlichting en verkleint eenzaamheid in de klachten. Dit ziet MIND ook aan de gevolgen van de #openup-week: veel jongeren geven aan dat zij door het verhaal van een andere jongere ook zijn gaan praten over hun problemen, met een naaste of op een wat grotere schaal. 

Lees meer over #openup via www.mindyoung.nl/openup en klik op de button hieronder als je hulp nodig hebt van een professionele hulpverlener van MIND Korrelatie. Zij kunnen je ook helpen met tips en informatie voor jouw #openup richting een naaste.

Meer nieuws