Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Stemmen horen: hoe werkt het?

Hoe kan ik een stem horen?

Spraak van buiten komt via ons oor naar binnen. Eigen gedachten komen van binnen en zijn een soort innerlijke spraak. Beide soorten spraak (van buiten en van binnen) gebruiken ons taalcentrum. Bij dit systeem hoort een soort ‘monitor’ die onze eigen gedachten het etiket geeft: “komt van binnenuit”. Spraak van buiten krijgt dit etiket niet. Als we onze gedachten hardop horen is deze monitor minder actief. Zo kan het gebeuren dat eigen gedachten het etiket niet krijgen en deze dan worden gezien als ‘van buitenaf’. Dan trekken ze de aandacht en klinken ze soms hardop. Er gaat mogelijk dus iets mis in de informatieverwerking. Zo kan het gebeuren dat je gedachten, of herinneringen als stem gehoord worden. De neurotransmitter dopamine (een stofje in de hersenen) speelt hierin een rol. 

Ook kunnen vage geluiden of geroezemoes ingekleurd worden met onze eigen invulling. Daarom lijkt het vaak op iets waar we ons in herkennen of eerder hebben meegemaakt. Misschien herken je dat je het idee hebt dat je naam wordt genoemd in een drukke ruimte of op een feestje. Dat noemen we ook wel het ‘cocktail party effect’. 

In dit fragement van RTL Late Night wordt aan de hand van een aantal simpele tests uitgelegd hoe je waarneming je kan sturen. 

Hoe kan ik een stem die ik niet herken dan wel hardop horen?

Pieter: "Ik hoor een stem dat mijn moeder niet te vertrouwen is, maar ik houd van haar en weet dat ze wel te vertrouwen is". 

Wist je dat er veel toevallige ideeën of gevoelens zijn die we helemaal niet opmerken? We zijn ons meestal niet bewust van onze hartslag of een toevallige overeenkomst van iets op televisie dat tegelijkertijd in ons eigen leven speelt. Het meeste van deze informatie wordt gefilterd, zodat we er niets mee hoeven. Toch komt er wel eens iets door dat filter heen, terwijl het niet belangrijk is. Bijvoorbeeld de gedachte dat je moeder niet te vertrouwen is. We zijn gewend dat alles waar we ons bewust van zijn, ook belangrijk is, dus dan lijkt dit ineens ook belangrijk en besteden we er aandacht aan.  

Meer hulp nodig bij stemmen horen?

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?