Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Gedachten hardop horen

Het komt geregeld voor dat mensen hun gedachten hardop horen en het is niet gevaarlijk. De een heeft daar weinig last van, bijvoorbeeld als je dit al heel lang herkent en weet dat het ongevaarlijk is. De ander kan ervan schrikken. Bijvoorbeeld als het de eerste keer is. Of als je bang bent dat anderen die luide gedachten ook kunnen horen. Dat is vooral een vervelend idee bij negatieve of schaamtevolle gedachten. Maar gelukkig is dat niet mogelijk.  

Hoe kunnen mijn gedachten luid klinken?

Spraak van buiten komt via ons oor naar binnen. Eigen gedachten komen van binnen en zijn een soort innerlijke spraak. Beide soorten spraak (van buiten en van binnen) gebruiken ons taalcentrum. Bij dit systeem hoort een soort ‘monitor’ die onze eigen gedachten het etiket geeft: “komt van binnenuit”. Spraak van buiten krijgt dit etiket niet. Als we onze gedachten hardop horen is deze monitor minder actief. Zo kan het gebeuren dat eigen gedachten het etiket niet krijgen en deze dan worden gezien als ‘van buitenaf’. Dan trekken ze de aandacht en klinken ze soms hardop. Er gaat mogelijk dus iets mis in de informatieverwerking. Zo kan het gebeuren dat je gedachten als je stem gehoord worden. Ze noemen dit ook wel ‘gedankenlautwerden’. Dit kan samengaan met stemmen horen, maar dat hoeft niet.  

Hoe kan ik gedachten die ik niet herken wel hardop horen?

Pieter: "Ik hoor in mijn gedachten dat mijn moeder niet te vertrouwen is, maar ik houd van haar en weet dat ze wel te vertrouwen is." 

Wist je dat er veel toevallige ideeën of gevoelens zijn die we helemaal niet opmerken? We zijn ons meestal niet bewust van onze hartslag of een toevallige overeenkomst van iets op televisie dat tegelijkertijd in ons eigen leven speelt. Het meeste van deze informatie wordt gefilterd, zodat we er niets mee hoeven. Toch komt er wel eens iets door dat filter heen, terwijl het niet belangrijk is. Bijvoorbeeld de gedachte dat je moeder niet te vertrouwen is. We zijn gewend dat alles waar we ons bewust van zijn, ook belangrijk is, dus dan lijkt dit ineens ook belangrijk en besteden we er aandacht aan.  

Wat kan ik doen als ik mijn gedachten hardop hoor?

Als je weet dat het een tijdelijke misser is van de hersenen lukt het om er weinig aandacht aan te besteden en er rustig bij te blijven. Richt juist je aandacht op iets wat je fijn vindt. Probeer goed te slapen en te bewegen. Het is ook beter geen drugs te gebruiken, omdat die de ervaringen soms kunnen versterken. 

210601_gedachtenhoren_do_dont

Meer hulp nodig bij gedachten hardop horen?

Ervaringen

Bekijk het verhaal van Roos: "Af en toe hoor ik mijn gedachten hardop":

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?