Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Stemmen horen

Stel, je bent alleen thuis en je hoort ineens een stem die iets (tegen je) zegt. Dat kan best verwarrend zijn. Zeker als die stemmen vervelende dingen tegen je zeggen of je opdragen om rare of nare dingen te doen.  

Is stemmen horen gevaarlijk?

Dit soort ‘stemmen’ ontstaan ergens in ons hoofd, zonder dat je ze zelf bedenkt. Vergelijk het met een droom. Die is vaak onbegrijpelijk en je ervaart er weinig controle over. Maar vaak zitten er wel stukjes uit je eigen leven in. Stemmen horen is niet schadelijk en geen reden om ongerust te zijn of te denken dat je gek wordt, ook al ervaar je het wel als heel vervelend. Stemmen horen kan wel een probleem worden als je bijvoorbeeld gaat geloven wat je hoort. Of als je het idee krijgt dat er iets engs of negatiefs achter zit. Het klinkt ook best geloofwaardig, omdat stemmen vaak iets zeggen waar jij mee bezig bent. Of ze geven opdrachten om iets te doen dat je juist niet wilt. Soms is het een soort echo uit je verleden. 

Maar stemmen weten nooit meer dan jij zelf weet. Probeer een stem maar eens te vragen wat er morgen gaat gebeuren. Of waar een boek over gaat wat jij zelf niet gelezen hebt. Je krijgt geen antwoord of een verkeerd antwoord. Ook hebben stemmen geen echte macht.  

Waarom hoor ik een stem en anderen niet?

Allereerst, stemmen horen is helemaal niet zo ongewoon of raar als je misschien denkt. Wist je dat in Nederland 1 op de 10 personen wel eens een stem heeft gehoord? Bij de een is de gevoeligheid voor stemmen horen wat sterker dan bij de ander. Er zijn ook mensen die er helemaal geen probleem mee hebben en hun stemmen zelfs prettig vinden. Sowieso goed om te weten: jij bent niet verantwoordelijk voor wat de stemmen zeggen en je hoeft het vooral niet met ze eens te zijn.  

Wat kun je eraan doen?

Blijf rustig en trek je weinig van de stemmen aan als ze negatieve dingen zeggen. Ga niet met ze in gesprek, maar ga even andere dingen doen. Neuriën helpt soms, net als muziek luisteren met je koptelefoon. Neem een hete douche of zoek een vriend op. Probeer uit en kijk wat voor jou werkt. Zie stemmen horen als een soort jeuk: vervelend maar onschadelijk. Als je er toch te veel last van blijft houden, is het slim om contact te zoeken met je huisarts. Die kan je verwijzen naar een expert die je kan helpen er beter mee om te gaan. 

210527_stemmen horen_do_dont

Meer hulp nodig bij stemmen horen?

Meer informatie

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?