#openup: Verborgen pijn, mag er ook zijn

Verborgen pijn, mag er ook zijn #openup 

Ik was 15 toen ik thuis kwam te zitten met een burn-out en anorexia. Boos was ik. Boos op mezelf. Boos op school. Boos op iedereen. 

Mijn perfectionisme en behoefte aan controle was vanaf mijn 9de flink uit de hand gaan lopen. Dit was het gevolg van verschillende trauma’s en enorme druk vanuit school en mijn omgeving om te presteren. 

Daar zit je dan. Thuis. Doodongelukkig. Ik heb twee jaar thuis gezeten. In die tijd bestonden mijn dagen uit slapen, therapie en huilen. Heel veel huilen. Na twee jaar toch besloten om weer te beginnen met school, alleen nu op de havo i.p.v. het vwo. Het gevolg was dat ik na een tijdje weer thuis kwam te zitten. Ik kon niet meer. Was zwaar depressief en had maar alvast bedacht dat ik de rest van mijn leven in bed door zou brengen. 

Nu ben ik 20. Nog steeds depressief, altijd moe, veel huilbuien en angsten, maar mijn eetstoornis heb ik onder controle. Ik kan er zo mee leven. In mei doe ik eindexamen in de laatste vakken van de havo op de VAVO. Ik ben ontzettend zenuwachtig hiervoor, maar dan heb ik eindelijk mijn diploma! Iets wat ik nooit meer had durven dromen. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar ik ben ook gaan beseffen dat kleine stappen, ook stappen zijn. Het zijn jouw stappen en niet die van anderen, dus alsjeblieft vergelijk je hierin niet.

Afgelopen jaren heb ik me enorm geschaamd voor mijn psychische problemen. Maar juist door erover te praten kwam ik erachter dat ik niet de enige ben en dat ik niet gek ben. Toch hangt er nog een enorm taboe rondom psychische problemen, iets wat niet zou moeten.

Van zaterdag 6 tot en met vrijdag 12 april 2019 organiseren MIND en 3FM de campagne #openup, een campagne die bedoeld is om psychische problemen bij jongeren bespreekbaar te maken en openheid te creëren over deze problemen. 

Als je je herkent in mijn verhaal hoop ik dat je hulp durft te zoeken en je verhaal durft te doen bij je vrienden, ouders, naasten of professionele hulp (huisarts, psycholoog, ggz enz.). Het is zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk! Ik gun het niemand om met psychische problemen alleen te zitten heart

Connect Portaal

Dorinne maakt gebruik van het Connect portaal.

Meld je direct aan om contact op te nemen
Meer ervaringsverhalen