Wie is Time Out?

Wij zijn de jonge social start-up genaamd Time Out! De stem van en voor jongeren (18-35 jaar) die samen mét jongeren in de hoofdrol, Nederland op een positieve manier activeert om een studie- en werkomgeving te creëeren zonder belemmerende en schadelijke stress, prestatiedruk en burn-outs. Nu niemand (echt) eigenaarschap van het dilemma claimt, hebben wij zelf, studenten en jonge professionals in samenwerking met studentenorganisaties, besloten de handschoen op te pakken en deze beweging te realiseren van, voor en door jongeren zelf. 

Wat wil Time-out bereiken?

Wij willen het probleem stress, prestatiedruk en burn-out onder studenten en jonge professionals structureel uitzoeken wat er nou eigenlijk aan de hand is MET de doelgroep en samen met hen en belanghebbende partijen tot een aanpak komen. Zodat we over tien jaar kunnen zeggen dat een burn-out ‘epidemie’ is voorkomen door op tijd belemmerende en schadelijke stress en de oorzaken daarvan aan te pakken, daar waar het ontstaan is.

Actie

Overkoepelende organisaties, werkgevers, hogescholen, universiteiten, onderzoekers, VWS en ook de RVS erkennen het probleem en sturen aan op actie, maar niemand onderneemt actie.Misschien neemt niemand verantwoordelijkheid omdat dit verward wordt met schuld. Er is geen schuld. Er is alleen sluimerend een – stilaan – onhoudbaar systeem ontstaan dat zowel overheid, onderwijs, bedrijven, ouders en de jongvolwassenen zelf(!) in stand houden. Het moet en kan anders:

Waarom?

Dit doen wij omdat wij zien dat jongeren op dit moment geen goede kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen door maatschappelijke verwachtingen om te altijd de beste, de mooiste, de slimste te zijn. Te excelleren in alles wat je doet. Studeren en werken is niet genoeg, je moet je profileren. Top of mind en top of performance zijn. Geen tijd om te falen, geen ruimte om te twijfelen. Dit is een gevaarlijke systeemfout welke door iedereen (incluis de jongeren zelf) in stand gehouden wordt. Jongvolwassenen moeten een uitgebreid cv, een uitdagende baan, een stabiel inkomen, ­uitstekende cijfers en een geweldig sociaal leven hebben. Wie hen dat precies verteld heeft, weet niemand meer maar het is de norm geworden en gepost op social media en voldoe je niet aan die norm, dan lig je eruit.

Dit is geen pampergeneratie, deze millenials zijn geen verwennials. Zij zijn meer dan voorgaande generaties zeer betrokken bij de het welzijn van de wereld en de medemens. Deze generatie zijn keiharde werkers. Er is alleen dat wurgende idiote onhaalbare maakbare perfecte beeld waar zij aan moeten voldoen.

Daarom vinden wij dat, voor het te laat is (!), jongeren de kans moeten krijgen om in een veilige omgeving te onderzoeken hoe ze de beste en gezondste versie van zichzelf kunnen zijn. 

Simone van Bennekom

Simone

“Ik ben ervan overtuigd dat dit het moment is dat wij als jonge generatie in actie moeten komen en dat alleen wij dit probleem bij de lurven kunnen pakken en een vliegwiel kunnen zijn voor Nederland. Het gaat immers over ons! Klagen en constateren is een ding, maar hoe gaan we het bespreekbaar maken, aanpakken en oplossen? Daar wil ik me met Time Out hard voor maken.”

Kitty Bogte

kitty

‘Mentale druk’ onder jongeren is in onze moderne westerse maatschappij een probleem, ook al lijkt het op het eerste gezicht misschien niet zo erg, of een luxeprobleem. Ik wil jongeren graag leren zichzelf weerbaarder te maken, hun grenzen te leren (h)erkennen en open te praten over de hobbels in hun leven zonder schaamte. Zodat ze minder last ervaren van ‘mentale druk’, en dat we weer leren dat niet alles ‘leuk’ hoeft te zijn.”

Doris Tielemans

Doris

De huidige norm is druk drukker drukst. We willen meer en er wordt ook veel verwacht. Altijd doorgaan en even rusten is geen optie. Ik wil jongeren bewust maken dat veel stress niet bij het leven hoort en dat er ook andere opties zijn.”

 

Meer thema's