Valerie: 'Shit, de zon schijnt'

5875-Valerie4

Valérie Hoffmann is onderdeel van het team van de MIND Young Studio. Vanuit haar eigen ervaringen schrijft ze over allerlei onderwerpen die haar bezighouden. Lees nu haar derde blog.

Na regen komt zonneschijn. Zo ook in Nederland, godzijdank. Waar sommige mensen de knusheid van regen wel in kunnen zien, ben ik niet te genieten wanneer het Nederlandse weer me in de steek laat. Dagenlang struinde ik de verschillende weer-apps af om de eerste zonnestralen in de toekomst weer te kunnen ontdekken. Afgelopen maandag was het dan eindelijk zover. Dus nou ja, Sun’s out, gun’s out, ik heb heerlijk de achterste stapel zomerkleren weer naar voor geschoven en de wereld verblind met mijn reflecterende benen. Ik voelde hoe mijn huid de vitamine-d opzoog en een gevoel van euforie overspoelde mijn lichaam.

Nu zou je natuurlijk naar aanleiding van bovenstaande zeer overdreven paragraaf aannemen dat ik zomers als een wolkje vrolijkheid door de dagen paradeer. Hoewel ik moet beamen dat ik gemiddeld zo’n 10% blijer voor de dag kom vanaf mid juni, is er een nieuw probleem waar ik in de zomer extra tegenaan loop, namelijk FOMO.

FOMO, the Fear Of Missing Out, is natuurlijk niet seizoensgebonden, in de winter voel ik ook de nodige druk om overal bij te zijn, maar de stralende zon geeft dit fenomeen een geheel nieuwe dimensie. Het gaat in dit geval namelijk niet om een specifieke gebeurtenis, maar om het weer zélf. Zodra de temperatuur boven de 18 graden is, voel ik een soort enorme druk om constant van deze zegen te moeten genieten. Wanneer ik een dag niet buiten ben geweest, voelt het als een soort falen en ga ik met een soort schuldgevoel naar bed.

Dit klinkt waarschijnlijk als een enorm luxeprobleem en dat is het ergens ook wel. Toch merk ik dat ikzelf en de mensen om me heen juist op de dagen dat ze zouden moeten relaxen, enorm veel stress ervaren om zo optimaal mogelijk te genieten. Nu is het streven naar ultiem geluk sowieso iets waar deze generatie meer last van lijkt te hebben en wordt hier vaak juist het tegenovergestelde mee bereikt.

Mijn voornemen voor aankomende zomer is om mezelf af en toe een dag te gunnen dat ik niet hoef te genieten. Ook al is het 25 graden en zijn al mijn vrienden aan het zonnen, ga ik nu gewoon af en toe met de gordijnen dicht een serie bingewatchen. Op deze manier hoop ik de zonnige dagen weer in volle glorie te gaan waarderen en geniet ik alleen wanneer dat mij uitkomt.

Lees ook deze blogs van Valérie

Meer thema's