Waarom leren we op school niets over psychische problemen?

KNOW SHIT 3FM MIND

Via 3FM KNOW SHIT: Wel biologieles krijgen over wat er in je lichaam gebeurt, maar niet over wat er in je hoofd omgaat. Best gek, vindt de 14-jarige Maud. Want wat nou als het niet goed gaat met jou of iemand uit je omgeving? Hoe ga je daar dan mee om? Op school leer je weinig tot niets over psychische gezondheid, terwijl het aan de orde van de dag is. Waarom is dit? Dat zoekt Maud in deze KNOW SHIT uit met Cesar.

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Precies op het goeie moment, zo lijkt het, want we zitten midden in een grootscheepse curriculum-herziening. Dit betekent dat een grote groep schoolleiders en docenten, die weer in allemaal werkgroepjes werken, aan het nadenken zijn over wat scholieren moeten kennen en kunnen in de moderne maatschappij. Een nieuw lesprogramma dus! Nu vragen wij ons natuurlijk af: Wordt psychische gezondheid een nieuw onderdeel van het vakkenpakket?

Cesar en Maud gaan bij MIND langs om meer te weten te komen over psychische gezondheidlessen. MIND-directeur Marjan ter Avest: "Lessen over psychische gezondheid zijn op dit moment niet verplicht. Bij sommige mentorlessen wordt er wel aandacht aan besteed, maar er is geen standaard aanbod. Wij willen graag dat er een totaalpakket komt en elke school aandacht besteedt aan wat het betekent om psychische klachten te hebben, wat er dan in je hersenen gebeurt en ook hoe je daar anders mee om kunt gaan."

Na het gesprek bij MIND gaan Cesar en Maud naar de MIND Young Academy. Hier leren jongeren die te maken hebben (gehad) met psychische klachten hoe ze hierover les kunnen geven. Leah is een docent in opleiding: "Ik heb zelf een burn-out gehad en ik merk dat er nog steeds een taboe op rust. Ik wil heel graag bijdragen aan het gevoel dat je niet alleen bent en dat er altijd iets of iemand is die je kan helpen.""

MIND blijft er bij de overheid en scholen op aandringen dat lessen over psychische gezondheid heel belangrijk zijn en dat je hiermee ernstige psychische problemen kunt voorkomen. Daarnaast werken we samen met 3FM rond de campagne #openup, die ook in 2019 weer veel aandacht zal krijgen. De data worden nog bekend gemaakt.

Meer nieuws