Resultaten 3Vraagt onderzoek #openup in samenwerking met MIND en NPO 3FM
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, deed van 18 maart tot en met 1 april 2019 onderzoek onder hun panelleden over hun ervaringen met psychische problematiek. De panelleden zijn tussen de 16 en 34 jaar en aan dit onderzoek deden 2.123 jonge mensen mee[1]. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met MIND en NPO 3FM in het kader van onze #openup-week, die plaatsvindt van 6 tot en met 12 april 2019.
42% van de ondervraagden zegt dat ze zich ervoor schamen om te praten over hun psychische klachten. Iemand schrijft: "Ik vind het gewoon lastig om uit mijzelf naar iemand toe te gaan en daar even te komen vertellen wat mij allemaal wel niet dwars zit en waar ik mee zit terwijl zij misschien zelf ook met dingen zitten. Ik wil mij gewoon niet aanstellen en andere mensen tot last zijn. Ook ben ik erg bang dat ze vinden dat ik mij aanstel. En dat ze mij niet begrijpen." En 55% voelt het als een taboe om te praten over psychische klachten.
Les over psychische gezondheid op school
72% van de ondervraagden ervaart hoge prestatiedruk in het dagelijks leven. Ze zeggen dat vooral zijzelf (59%) en 'de maatschappij (47%) hen dit opleggen. Iemand schrijft: "Vooral de maatschappij legt voor mij die prestatiedruk op. Er wordt verwacht dat jonge mensen alles uit hun leven halen. De beste resultaten op studiegebied, baantje erbij, vrijwilligerswerk, goed netwerk van vrienden, leuke relatie en daarnaast ook nog toffe reizen maken naar verre landen om cultuur te snuiven. Omdat je zoveel verhalen hoort van bekenden en oude vrienden die deze dingen allemaal bereiken, begin je op een gegeven moment toch te twijfelen of je zelf niet ook dat allemaal moet doen."
Verder bleek uit het onderzoek dat 85% van de jongeren geen les op school heeft gehad over psychische problematiek. 82% vindt het wel heel belangrijk dat dit in het lespakket van middelbare scholen wordt opgenomen. Dit vindt MIND ook. MIND verzorgt zelf samen met Diversion lessen in de bovenbouw van middelbare scholen (vmbo, havo, vwo) en bij onderbouwklassen van het mbo, genaamd MIND Young Academy.
Bekende mensen
Op de stelling "Bekende mensen die praten over hun psychische klachten helpen mij om meer begrip te hebben voor andere jonge mensen die psychische klachten heb" reageerde 68% bevestigend. 57% geeft aan dat als bekende mensen open zijn over hun psychische klachten, dat hen ook helpt om open te zijn over hun eigen psychische klachten. Maar 84% van de ondervraagden zegt wel dat zij dit liever niet via social media doen. Iemand zegt hierover: "Niet iedereen hoeft dat te weten en vertrouw ik met die informatie. Ze kunnen je kwetsbaarheid enorm tegen je gaan gebruiken. Ik heb het er liever face to face over met iemand." En dat is natuurlijk helemaal prima! MIND vindt het vooral belangrijk dat je over je psychische klachten praat met iemand die je vertrouwt. Een eerste stap zou kunnen zijn om je verhaal anoniem te delen met een hulpverlener van MIND Korrelatie. Deze hulpverlener kijkt dan samen met jou hoe je je verhaal met iemand in je omgeving kunt delen. Het belangrijkste is dat je erover praat en dat je, als dat nodig is, zo snel mogelijk hulp zoekt zodat je klachten niet verergeren.
Het hele onderzoek van 3Vraagt, EenVandaag, MIND en NPO 3FM kun je hier vinden
[1] De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.