#openup: Meerderheid jongeren mist les over mentale gezondheid op middelbare school

Psychische problemen - graphic 2 bron 3Vraagt

Persbericht Een Vandaag in samenwerking met MIND en NPO 3FM

Acht op de tien (82 procent) jonge mensen vinden dat les over mentale gezondheid standaard in het lespakket van middelbare scholen moet komen. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag opiniepanel, onder 2.100 jonge mensen tussen de 16 en 35 jaar.

Momenteel zijn middelbare scholen vrij in hoe ze aandacht besteden aan mentale gezondheid binnen hun curriculum. Uit de peiling blijkt dat 85 procent van de jonge mensen zelf op de middelbare school geen les heeft gehad hierover. Deelnemers denken dat lessen over mentale gezondheid zorgen voor meer kennis en begrip. De komende week organiseren NPO 3FM en MIND de #openup-week om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

Taboe om te praten over psychische problemen

Jonge mensen die kampen met psychische klachten geven daarnaast aan dat zo’n les hen zou hebben geholpen om hun problemen eerder te herkennen en het bespreekbaar te maken. Ruim de helft (55 procent) van de jonge mensen met psychische klachten ervaart het nu als een taboe om erover te praten. Daarnaast schaamt vier op de tien (42 procent) zich ervoor psychische klachten te hebben (gehad).

Iemand zegt: "Ik vind het moeilijk om er uit mezelf over te beginnen, omdat ik me schaam en anderen niet tot last wil zijn." Een ander schrijft: "Mensen hebben vaak geen idee wat er omgaat in een persoon met psychische problemen. Dat maakte voor mij de keuze dat ik jaren tegen niemand iets gezegd heb. Ik denk dat met lessen daar meer begrip voor gaat komen en jongeren sneller hulp gaan zoeken.”

Veel stress onder jongeren

Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd of ze het afgelopen jaar, in hun dagelijks functioneren, langere tijd te maken hebben gehad met psychische klachten. Tweederde (67%) geeft aan last te hebben gehad van stress. Daarnaast worden ook somberheid (53%), slaapproblemen (45%), eenzaamheid (41%), angsten (35%) en depressieve gevoelens (32%) genoemd.
 
De klachten staan vaak niet op zichzelf, zoals een van de deelnemers beschrijft: “Stress en slaapproblemen zorgden ervoor dat ik last kreeg van al mijn andere klachten. Je hebt dan geen energie meer in je lijf om terug te vechten en dan beland je steeds meer in de problemen.” Een ander vertelt over gevoelens van depressie, somberheid en oververmoeid zijn: “Het vreet mijn energie, dag in dag uit. Continue draait er een motor met negatieve gedachten. En de gedachten zijn sterk. Heel sterk.”

Lees het hele persbericht via www.npo3.nl/openuponderzoek​

Contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Meer nieuws