Wat is de MIND Young Academy

Om psychische problemen bespreekbaar te maken in de klas bieden we een scholenproject aan voor leerlingen op het VMBO en MBO: MIND Young Academy.

Tijdens de lessen wordt er stilgestaan bij de volgende punten: herkennen van psychische klachten, praten over psychische klachten en weten wat te doen wanneer je er last van hebt.

De lessen worden gegeven door leeftijdsgenoten die zelf of in hun omgeving te maken hebben (gehad) met psychische problemen. Deze zogeheten peer educators gaan het gesprek met leerlingen aan over veel voorkomende psychische klachten. Hun boodschap: praat er gewoon over, want je bent niet de enige!

Noodzaak

75% van de psychische klachten beginnen voor je 24ste. Maar liefst 22% van de Nederlandse adolescenten (11-19) heeft al ooit psychische klachten gehad.
Voor jongeren is het vaak lastig te praten over psychische problemen. Vanwege schaamte, maar ook omdat ze niet altijd goed herkennen waar ze last van hebben.

2545-MYA1

Veilige sfeer

Doordat de peer educators hun eigen verhaal delen, ontstaat er een veilige sfeer in de klas. Veel leerlingen die vaak al langer rondlopen met psychische problemen, durven die hierdoor te delen in de klas. Er ontstaat herkenning en begrip. Ook zijn er veel jongeren die hierdoor de stap durven zetten naar het zoeken van hulp.

Help mee psychische problemen bij jongeren te voorkomen

Er is ontzettend veel vraag van scholen naar dit project. Om deze scholen te kunnen bedienen is er meer geld nodig. Vind jij het ook belangrijk dat we dit project op zoveel mogelijk scholen kunnen inzetten? Doneer of verzin een mooie actie of doe mee aan onze actie Last man Standing op 23 juni 2018! Ook is het mogelijk als organisatie of bedrijf Zakelijk Partner te worden.

De MIND Young Academy is een project van MIND en Diversion.