#Openup: Open zijn over een eetstoornis: hoe doe je dat?

Eetstoornis. De laatste tijd veel in het nieuws, maar open zijn over je eetstoornis, hoe doe je dat? Vaak krijg ik deze vraag en mijn ervaring wil ik met je delen in de hoop dat je er iets uit kunt halen.

Ik zal mezelf eerst even voorstellen. Ik ben Babette, 19 jaar. Ik ben een student, ik werk en ik leef. Er lijkt niets mis met mij en dat is het ook niet. Soms struikel ik en sta daarna weer op. Zoals zovele zit ik soms ook even vast: ik heb Anorexia Nervosa/eetstoornis NAO, maar ik ben bovenal gewoon mezelf. Gewoon ik. Net zoals jij, gewoon jij blijft, ook al heb je wellicht last van psychische klachten. Ik ben op dit moment in behandeling bij Human Concern, centrum voor eetstoornissen. Ik verloor namelijk gewicht. En niet alleen gewicht: ik verloor mezelf. Tijdens het proces van herstel kom ik aan. Ik kom aan in geluk, in leven, gezond zijn, in energie en vertrouwen.

Ik deel mijn leven via mijn Instagram @journeyofbabette. Het “echte” leven, op goede en slechte dagen. Mijn leven met een eetstoornis. Via Instagram krijg ik dan ook vaak de vraag hoe ik dat doe, open zijn over mijn eetstoornis.

Toen ik de diagnose Anorexia Nervosa (wat later over is gegaan in eetstoornis NAO) kreeg, heb ik dit eerst geheim gehouden. Ik schaamde me en ik wilde dit proces alleen aangaan. Toen ik afviel en mijn eetstoornis steeds zichtbaarder werd, wilde ik niet meer met een “geheim” rondlopen. Ik ben toen begonnen om te vertellen over mijn eetstoornis aan mijn naasten. Super spannend, maar ik kreeg hele fijne reacties. Ik werd steeds opener. Ik heb langzaamaan tegen wat meer mensen durven te vertellen over mijn eetstoornis. Tegen mijn studiegenootjes bijvoorbeeld, eerst heb ik het aan een paar mensen verteld, later aan een hele groep.

Ik wilde graag dat mensen van mijzelf het verhaal hoorde en er geen roddels zouden ontstaan. Ik wilde mensen de gelegenheid geven om mij vragen te stellen en het taboe rondom eetstoornissen (en psychische problematiek) een klein beetje te kunnen doorbreken.

Ik heb vrij kort nadat ik begon opener te zijn over mijn eetstoornis een blog geschreven om nog meer openheid te geven. Ik heb hier gelukkig alleen maar positieve reacties op gehad.

Mijn tips voor jou:

Doe wat goed voelt, dan doe je altijd het juiste

Voel je niet verplicht het te delen met de mensen om je heen, maar besef je wel dat zij je alleen kunnen helpen als je wat deelt over wat je bezighoudt

Durf je het niet tegen mensen zelf te zeggen? Schrijf een brief, deel het eerst met één persoon en/of vraag hulp als je het wel graag wilt vertellen, maar er niet uitkomt

Hoe opener jij bent, hoe opener de rest ook is

Er is geen juiste of beste manier. Het is wat jij fijn vindt

 

You go! Ook jij verdient geluk, herstel, gezondheid en bovenal heel veel liefde.

 

Liefs,

Babette 

Meer ervaringsverhalen