Met de ezel naar Spanje na burn-out en depressie

Prairie & Carmen

Op 21 maart 2016 stort ik van de een op de andere dag totaal in. Ik heb een fikse burn-out opgelopen. Na enkele hectische maanden worden mijn klachten erger en raak ik in een depressie. Daarom vertrek ik 5 mei 2017 met mijn ezelhengst Prairie vanaf Aarle-Rixtel (Nederland) naar Santiago de Compostela (Spanje). In ongeveer vier maanden leggen we de pelgrimstocht van zo’n 2200 kilometer af.

Moderne maatschappij We zijn geboren in een maatschappij waar we niet zelf voor gekozen hebben. Onze moderne samenleving is erop gericht om de economie te verbeteren: er wordt continu ingespeeld op ons jachtinstinct om steeds meer en beter te willen. Op misselijkmakende wijze worden we door reclame gewezen op onze zogenaamde tekortkomingen, geïndoctrineerd door commercie: we rijden te kleine auto’s, eten verkeerde voeding, hebben andere kleding nodig, moeten meer sporten, etc. Om dit in stand te kunnen houden wordt er van ons verwacht, onder meer door de overheid, om actief deel te nemen aan deze maatschappij. Ik kan niet ergens aan deelnemen waar ik niet achter sta.

Prestatiedruk Tot de leeftijd van 23 participeerde ik heel intensief in onze samenleving. Ik werk dan als zelfstandige, werk daarnaast ook bij een communicatiebureau, doe veel vrijwilligerswerk en geef paardrijlessen. Samen met veel sporten, gezond eten en mijn sociale leven ben ik hier zeven dagen in de week zoet mee. Ik slaap maximaal vijf uur per dag. Voor mij is dit niet meer dan zoals het hoort, ik probeer gewoon zo goed mogelijk te voldoen aan de verwachtingen van onze maatschappij. Ik word immers al vanaf de kleuterschool voorbereid op ‘het echte leven’.

Burn-out en depressie Uiteindelijk leidt dit bij mij tot een burn-out en daarna een depressie. Ik zoek tevergeefs naar antwoorden, maar kom er al snel achter dat je in onze samenleving geen alomvattende plaats hebt waar je naartoe kunt voor hulp, om terug te gaan naar je kern. Naar wie je bent. Omdat er nergens zo’n plek is, is het heel lastig om je middenin de maatschappij los te maken van de maatschappij. Dat is voor mij de reden geweest om te besluiten de Camino de Santiago te lopen.

Terug naar de kern Ik ben niet de enige die hier problemen aan ondervind zoals je ook op MindYoung kunt lezen. Steeds meer jongeren, maar ook ouderen krijgen last van depressies of andere psychische klachten. Daarbij is het zo dat 21% van de werkenden last heeft van burn-out klachten. 5% daarvan komt langdurig thuis te zitten. (CBS en TNO) 

Ik heb het geluk dat ik dit avontuur financieel aankan, mijn naasten mij dit gunnen en dat ik het simpelweg durf om uit mijn vertrouwde omgeving te stappen. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Daarom start ik een project. Na mijn reis richt ik een non-profit organisatie op, om mensen een basis te bieden bij psychische klachten door de prikkels van de huidige maatschappij. Hen te leren hoe ze hiermee om kunnen gaan. Een plek waar ze terug naar de kern van hun bestaan kunnen en om diepere ontmoetingen met gelijkgestemden hebben.

Travels with a Donkey Vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag, vertrek ik naar Spanje voor de voetreis met mijn ezel. We zijn van plan om elke dag zo’n twintig kilometer af te leggen. Ik kijk uit naar de verhalen van de mensen die ik tegenkom en om van hen te leren. Ik ga genieten van het minimalistische, primaire leven. Terug naar zoals het eigenlijk allemaal bedoeld is.

Je kunt mij volgen op www.travelswithadonkey.nl waar ik lezers probeer te inspireren met de inzichten en levenslessen die ik opdoe tijdens mijn reis. Tevens kun je hier meer lezen over mijn verhaal en vind je hier meer informatie over het project. Je kunt ook altijd contact met mij opnemen als je me iets wilt vragen of jouw verhaal wilt delen met me, vind ik leuk! Voor nu wens ik jou ook heel veel succes en plezier met jouw reis: vergeet niet te genieten!

Meer ervaringsverhalen