Ga verantwoord om met cannabis. Een psychose is naar, maar herstel is mogelijk!

Don’t do drugs, kids,” zei ik begin dit jaar half als grap tegen een college vol studenten geneeskunde. Ik gaf die dag met mijn psychiater als gastspreker voorlichting over psychosen. Toch was het ook weer geen grap. Ik was namelijk 9 jaar daarvoor langzaam in psychose gegleden, mede dankzij gebruik van het psychoactieve middel cannabis.

Ik wens niemand een opname van 6 maanden in de afdeling psychiatrie in het ziekenhuis en veel verwarring, angst en andere helse ervaringen toe, zoals ik die gehad heb. Het heeft mijn leven flink ontregeld, en ik leer iedere dag nog steeds mijzelf en mijn grenzen kennen. Ik dacht er eigenlijk niet over na wat ik precies deed, wist überhaupt niet wat ik rookte en wat het voor effect kon hebben.

Nu wil ik met mijn verhaal vooral mensen voorlichten over de gevaren van onverantwoord gebruik van cannabis, maar ook hoop geven aan mensen die een psychose hebben gehad dat herstel mogelijk is.

Ik vertelde aan deze studenten wat psychose voor mij betekent. Te veel prikkels, die je niet kunt filteren. Niet zozeer de werkelijk die verandert, maar je interpretatie ervan. Geloofsovertuigingen die niet sporen met de werkelijkheid. Zogenaamde “waanideeën”, gepaard met veel angst. Toen kwam de vraag uit de zaal: “Hoe kun je zomaar in vreemde dingen gaan geloven?” Tja, in een dergelijke staat van “ruimer denken” door gebruik van psychoactieve middelen kan een “spinnenweb” van gedachten en overtuigingen sluipend ontstaan, versterkt door een soort “tunnelvisie”. Je negeert gebeurtenissen die niet sporen met je overtuiging terwijl je anderen versterkt.

Dus: pas op met psychoactieve middelen, zeker als je enige paranoia begint te voelen. Je voelt een psychose namelijk niet aankomen. Wiet heeft tegenwoordig in Nederland een hoog THC gehalte, wat zorgt voor een sterkere “high”. Ga alsjeblieft verantwoord om met (soft)drugs, en weet wat je gebruikt. Ik kan je er wellicht toch niet van overtuigen om het niet te gebruiken, dus als je wel wilt gebruiken: lees er eerst over en verdiep je in de risico’s. Gebruik sites als leafly.com om te kijken wat voor soort cannabis je wil roken en wat deze soort met je doet. Kies desnoods een mildere variant met minder kans op paranoia: eentje met een hoger CBD (een antipsychotisch stofje in cannabis) gehalte, en een lager THC gehalte. En vooral: denk niet dat je immuun bent, dat het jou nooit zal overkomen. Want dat dacht ik vroeger ook.

Als het je overkomt kan het herstelproces lang duren. Wees ervan bewust dat hier jaren overheen kan gaan. Zeker in het begin lijkt het een uitzichtloze situatie, maar heb vertrouwen dat dit verbetert! Zodra je voelt dat herstel mogelijk is en je zelf bewust stappen begint te nemen in die richting komt het einde in zicht. Dit geeft hoop op herstel en vertrouwen dat het mogelijk is. Bouw langzaam je zelfvertrouwen op; neem af en toe een voorzichtige stap uit je comfortzone en breid deze uit. Want ik weet uit ervaring dat jezelf opgesloten houden in je kamer, hoe veilig het ook voelt, het probleem kan versterken. Verbinding met anderen zoals familie, geliefden, buren, en kennissen is van onschatbare waarde in het herstelproces.

Houd daarnaast goed contact met je behandelaren, wees open en praat veel over wat je bezielt. Contact met een psycholoog kan enorm helpen om je een positievere blik op jezelf en je herstel te geven. Doe mee aan cognitieve gedragstherapie. En: durf om hulp te vragen; men weet niet wat er in je hoofd om gaat en je moet zelf bewust de keuze maken voor herstel! Zodra je dit doet kan deze lijdensweg ook weer tot een eind komen. Dan begint een nieuw hoofdstuk.

Meer ervaringsverhalen