Ouders

Ouders, je kunt niet met en je kunt niet zonder ze. Toch bepalen zij in grote mate hoe jij als persoon bent en hoe jij tegen het leven aankijkt. Er is een groot verschil tussen de manier waarop jij bent opgevoed en hoe de generatie van jouw ouders is opgegroeid.

Ouders_illustratieCarolien

Vroeger waren de gezinnen meestal vrij groot. Er was daarom vaak weinig individuele aandacht en als kind kreeg je vrijwel nooit te horen dat je alles kon worden wat je maar wilde. Het ging meer om het verdienen van geld dan om het najagen van dromen. Nu zijn gezinnen veel kleiner en is er meer rijkdom en luxe, waardoor er over het algemeen meer ruimte is voor individuele aandacht.

Sommige ouders hebben zelf een eigen droom niet kunnen waarmaken of hebben misschien wel iets gemist in hun eigen jeugd. Hierdoor zijn er ouders die hun eigen nooit waargemaakte dromen op de schouders van hun kinderen neerleggen.
Als kind kan je dan het gevoel krijgen dat je moet presteren om je ouders tevreden te stellen. Of dat je er pas toe doet, wanneer je goed presteert. Dit kan je onzeker maken. Ook kan het invloed hebben op je identiteit, omdat je doet wat je ouders willen in plaats van dat jij je eigen dromen achternagaat.
 
Professionals maken zich zorgen over de opvoeding van de huidige generatie, omdat zij in toenemende mate zien dat jongeren niet van hun ouders hebben geleerd hoe zij met frustratie en tegenslag om kunnen gaan. Zij merken op dat veel ouders hun kinderen opvoeden met het idee dat zij geniaal zijn en alles kunnen bereiken wat ze willen. Problemen worden vaak bij kinderen weggehouden, en daardoor leren zij niet omgaan met tegenslagen; een skill die je nodig hebt om als volwassene goed te kunnen functioneren. Het kan dan confronterend zijn dat niet iedereen je aardig vindt en niet elke droom haalbaar blijkt te zijn.