Waarom je leven niet altijd leuk hoeft te zijn

Vind nou je plezier in de 'gewonigheid' van het leven, daar word je uiteindelijk veel gelukkiger van. En vergeet niet je verdriet te delen. Aldus de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter.

unhappy_pexels

PSYCHIATERS HEBBEN HET TE DRUK
Dirk de Wachter heeft veel te veel werk. Hij vraagt zich af hoe dit kan. We leven namelijk op het gedeelte van de planeet waar we nauwelijks tot geen last hebben van, hongersnood, epidemieën of oorlog. En waar de mensen nog nooit zo welvarend als nu zijn geweest.

GEOBSERDEERD DOOR GELUK
Het antwoord ligt volgens Dirk erin dat in deze tijd alles altijd leuk moet zijn. We zijn geobsedeerd door geluk. We denken dat wij mensen het absolute geluk zelf kunnen maken. "We zijn daarin doorgeschoten in ikkigheid."

Verdriet, tegenslag en lastigheid mag daarom niet bestaan. Dat moet worden weggedrukt in de donkere krochten van ons binnenste, zodat we aan de buitenwereld alleen maar onze mooie, stoere, sterke en leuke kant kunnen laten zien. 

hapiness_pexels

DELEN VAN KLEINE VERDRIETIGHEDEN
Volgens Dirk hebben we de lastigheden van het leven nodig om liefde te vinden. Want als je het moeilijk hebt, heb je juist behoefte om je te hechten, aan samen zijn, om bij iemand te zijn die je vastpakt, omhelst of wat dan ook.

Daarom pleit hij in zijn Brainwash Talk voor meer kwetsbaarheid, meer gevoeligheid en het delen van kleine verdrietigheden en de minder leuke dingen met elkaar. Met je vrienden, geliefden en familie, dat is namelijk veel goedkoper dan een psychiater. En dat scheelt hem weer werk. 

Bekijk de Brainwash Talk van Dirk de Wachter.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze vrienden van 3FMTussenuur.

Nieuwe banner mind en tussenuur
Meer mind facts