Waarom een beetje spanning best wel mag #prestatiedruk

Een leven zonder stress, wie wil dat nu niet. Inmiddels weten we namelijk maar al te goed dat teveel stress geen positieve uitwerking heeft op onze geest en lijf. Het schijnt je zelfs ouder te maken en je levensduur te verkorten. We gaan daarom met zijn allen massaal op zoek naar een stressvrij leven: van je passie je werk maken, mediteren, je huis ontdoen van spullen en vooral heel bewust leven.

woman-legs-girl-grey_pexels

Prachtige ontwikkelingen, maar slaan we soms niet iets teveel door in dat mindful-achtige leven? Een leven waarin we alle stressfactoren proberen te minimaliseren, alle stressvolle activiteiten schrappen en we met gemak nee zeggen tegen afspraken die energie kosten of spanning leveren. Een compleet voorspelbaar leven zonder uitdagingen kan zelfs een van de ingrediënten van een bore-out zijn.
Ja, dat lees je goed: een bore-out.
 
BORE-OUT
De bore-out is, hoe kan het ook anders, de tegenhanger van de burn-out. Verveling en een gebrek aan uitdaging kunnen zorgen voor een bore-out. Denk aan het werken onder je niveau of het gevoel hebben geen bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. De symptomen zijn praktisch hetzelfde als bij een burn-out, maar de oorzaak ligt ergens anders. Een beetje spanning, uitdagingen en doelen stellen op je werk of studie kan dus geen kwaad.

snow-leopard-yawning-1_publicDomainPictures

GA NIET ALLE MOETJES UIT DE WEG
Sterker nog, een beetje spanning hoort bij het leven en heb je zelfs nodig om goed te kunnen functioneren. Ons lichaam is gemaakt om goed te kunnen presteren onder stress. Dit stamt nog uit de tijd dat we moesten jagen voor ons eten. Een beetje spanning op zijn tijd houdt je dus scherp en geeft je een bevredigend gevoel.
 
Stap dus zo nu en dan uit die comfortzone, laat die afspraak waar je zo tegenop ziet gewoon doorgaan en ga niet alle moetjes uit de weg. Het kan juist ook voor nieuwe energie zorgen en je het gevoel geven competent te zijn.
 
BALANS
Teveel van iets is nooit goed, probeer daarom de balans te houden tussen spanning en ontspanning. Wees niet bang voor verplichtingen en om nieuwe dingen te proberen. Ontspanning is heel belangrijk, maar een beetje spanning dus ook. Voel je niet slecht als je af en toe wat stress hebt. Dit hebben we allemaal weleens en het kan je veel moois brengen. Zolang het je maar niet de baas wordt, is er niks aan de hand.

Ervaar jij veel spanning of vind jij het moeilijk om te ontspannen en zou je daar graag eens (anoniem) met iemand over willen praten? Neem gratis contact op met MIND Korrelatie.
 

Meer mind facts