Verder lezen over #prestatiedruk

Ben je op zoek naar meer informatie over prestatiedruk? Wij tippen jou de volgende artikelen:

Prestatiedruk_pexels

IS ALLEEN EEN DIPLOMA NIET MEER GENOEG? 
De studentes Esther en Margot vertellen dat ze het best moeilijk vinden om te ontspannen. Omdat werkgevers niet alleen kijken naar een diploma, is het vliegen en hollen geworden voor veel studenten. Ze zijn bezig met hun cv mooi te maken met bijbaantjes, buitenlandervaring en bestuursfuncties.
Lees het hele artikel in de Volkskrant. Voor dit artikel heb je een Volkskrant abonnement nodig.

studie_illustratieCarolien

LEREN ACCEPTEREN DAT NIET ALLES KAN
Kyra schrijft over dat ze zich moet bewijzen. “Ik weet niet echt wat ik wil zeggen, maar eigenlijk besef ik op dit moment dat ik  mezelf een ontzettend grote druk op leg die helemaal niet nodig is. Ik moet leren accepteren dat ik niet alles kan”. Lees het blog van Kyra.

VERSCHILLENDE OPINIES OVER PRESTATIEDRUK
De NTR vulde een bus met studenten, deskundigen en opiniemakers om te praten over prestatiedruk onder studenten. Zo hebben ze het onder andere over het taboe dat er heerst. Ook opiniemaker/columniste Annabel Nanninga komt aan het woord: “het feit dat een studie en een baantje je doet wankelen, is geen fijn vooruitzicht voor stabiliteit in ‘het echte leven”.
Lees verder op Vance.

BUSSEMAKER OVER PRESTATIEDRUK
Volgens demissionair minister Bussemaker kan geluk onder druk komen te staan door een toenemende prestatiedruk. Bussemaker opende in september het academische jaar op de Radboud Universiteit. Volgens haar is het belangrijker om de juiste student op de juiste plek te krijgen.
Lees verder op Univers

SCHOLIEREN HEBBEN RUST EN REFLECTIE NODIG
Volgens Dirk van de Glind, docent levensbeschouwelijke vorming en schrijver, leren jonge mensen eerst en vooral de wereld te winnen, maar vertellen we ze niet hoe ze schade aan hun ziel kunnen voorkomen. Volgens Dirk lijken presterende leerlingen en klinkende eindexamenresultaten belangrijker dan wat de menselijkheid dient. Lees zijn opinie in Trouw.

MINDER STRESS DOOR GEEN NOTIFICATIES OP TELEFOON
Word jij ook wel eens overprikkeld door al die berichtjes op je telefoon? In Spanje deden ze onderzoek naar hoe mensen zich voelden nadat ze 24 uur de notificaties op hun telefoon hadden uitgezet. Lees verder op Business Insider.

Socials_pexels

PRETPARKGENERATIE? 
Orthopedagogiek Aryan van der Leij vertelt dat de opvoedstijl van ouders is veranderd. Er is alleen ruimte voor het positieve en ouders schermen hun kinderen af voor de boze buitenwereld. Volgens van der Leij is het geen garantie voor een gelukkig leven. “Ze krijgen werkelijk alle ruimte, maar toch zie je jongeren die uiteindelijk worden geslagen door een depressie of een andere psychische aandoening. Dat is de paradox van deze tijd.” Lees verder op HP de Tijd.

HEBBEN MILLENNIALS DE VERKEERDE OPVOEDING GEHAD? 
Het valt psychiater Esther van Fenema op de frustatiedrempel laag is bij de jongeren van nu. “Het is de generatie die niet een draai om de oren kreeg bij een slecht rapport, maar waarbij de ouders de docent de mantel uitveegde vanwege wanprestatie van het kostbare kroost.” Volgens Esther is de “grote-mensen-maatschappij” niet in staat om deze kwetsbare mensen op te vangen en de juiste plek te bieden. Lees verder op The Post online.

Jeroen van Baar

TOENEMENDE DEPRESSIVITEIT ONDER STUDENTEN 
Volgens Ben Tiggelaar (gedragsonderzoeker) is een van de mogelijke oorzaken van deze depressie-epidemie: té grote dromen. Uit Amerikaans onderzoek zou blijken dat de ambities van studenten in de afgelopen decennia stelselmatig zijn toegenomen.  Het zou gevaarlijk zijn om jongeren aan te zetten tot het stellen van hogere doelen, zonder ze de middelen te geven om deze doelen ook te halen. Lees verder op NRC.

Meer media