1 maart is het Self-Injury Awareness Day

Op 1 maart is het Self-Injury Awareness Day (SIAD), een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor zelfbeschadiging. Zelfbeschadiging is het opzettelijk beschadigen van je lichaam.  

Jonge vrouw staart somber_Pexels

SCHREEUW OM AANDACHT?
Vaak wordt gedacht dat zelfbeschadiging een schreeuw om aandacht is of dat mensen die zichzelf beschadigen het fijn vinden om zichzelf pijn te doen.

WAAROM BESCHADIGEN MENSEN ZICHZELF?
Stichting Zelfbeschadiging ziet zelfbeschadiging als overlevingsstrategie, waarbij zelfbeschadiging vaak een symptoom is. Het kan een manier zijn om heftige gevoelens te uiten, zichzelf te straffen, zelfcontrole uit te oefenen, weer iets te voelen of juist niets te voelen. Het is een uitingsvorm van pijn die door onderliggende problemen wordt veroorzaakt en een manier om staande te blijven. Wanneer die problemen worden aangepakt, is er een grote kans dat de zelfbeschadiging vermindert of zelfs helemaal stopt. Er is niet één reden waarom of waardoor mensen zichzelf beschadigen, iedereen is daarin uniek en heeft zijn of haar eigen verhaal.

STRONG LIKE A FIGHTER
Kenza is blogger en sportieveling in de gym. Ook is zij bekend met zelfbeschadiging. Zoals ze zelf aangeeft, is ze sterker dan je denkt. Ze wil anderen inspireren en is te volgen via Insta @stronglikeafighter.

Kenza_insta_2

Zit jij ergens mee en zou je daar graag eens met iemand (anoniem) over willen praten? Check onze helpbutton.

Meer media