Smak, slurp, kraak. Allergisch voor geluid

Zit je lekker in de bioscoop, begint er iemand achter je zijn popcorn te knagen alsof het z’n laatste maal is. En alsof dat niet erg genoeg is, slurpt degene voor je iets te enthousiast het laatste restje cola weg. Om nog maar te zwijgen over dat kauwgomkauwende meisje naast je. Dolby surround krijgt een geheel nieuwe betekenis.

popcorn-movie-party-entertainment_pexels

Voor sommige mensen zijn geluiden die andere mensen maken een kwelling. Ze hebben zoveel last van gekauw of gekraak dat ze extreme haat of woede ervaren. Ze leiden aan misofonie. Letterlijk betekent dit: haat van geluid.

Zit je ergens mee en wil je daar (anoniem) over praten? Aarzel niet en neem contact op met MIND Korrelatie.

ADEM EN - EETGELUIDEN
De meesten mensen merken geluiden van anderen niet op. En als we dat wel doen, raken we hooguit wat afgeleid of licht geïrriteerd. Maar naar schatting heeft 6 tot 7 procent van de Nederlanders veel last van bijvoorbeeld adem- of eetgeluiden. Een half procent zou de geluiden van een ander zelfs haten: misofonie. De Universiteit van Amsterdam onderzocht 42 mensen met deze aandoening. De grootste ergernis? Eetgeluiden. Andere irritaties zijn ademgeluiden, het klikken van een pen of het geluid van typen.

BOOSHEID
Uit het onderzoek blijkt hoe heftig misofonie kan zijn en wat voor impact de geluiden op iemands leven kunnen hebben. Irritatie (60 procent) en walging (40 procent) ontstaan direct als de onderzochte mensen te maken krijgen met het voor hen vervelende geluid. Dit maakt hen boos en soms agressief.

MEEST IRRITANT?
De New York Times vroeg haar lezers welk geluid zij het meest irritant vinden. Zij reageerden massaal met een lange lijst van ergernissen. Hieronder de top 5 van meest genoemde geluiden:

5. het kraken van de knokkels 
4. het geluid van je nagels knippen
3. het snuiven van de neus
2. het kauwgomkauwen van een ander

Maar wat vinden de lezers het meest onuitstaanbare geluid van allemaal?

1. Soep slurpen. Een kwart van de ondervraagden kan daar absoluut niet tegen.

Heb je het idee dat je extreem reageert op geluiden van anderen? Doe de misofonie test.

Meer mind facts