Slapen voor je mind

Niets is zo ergerlijk als iets willen zeggen en dan vergeten wat je wilde zeggen. "Dan zal het vast niet zo’n wereldschokkende onthulling zijn geweest", hoor je dan vaak. Maar bij jou knaagt het, want het ligt op het puntje van je tong, alleen je hersenen willen even niet meewerken. Oplossing? Een lekker potje slapen, blijkt uit een nieuwe studie.

132-Slapen

VANAVOND OF TOCH MORGENOCHTEND? 
Stel, het is de dag voor je examen. Je zit ’s avonds laat nog in de boeken en je twijfelt: nu nog doorgaan of toch maar de wekker wat vroeger zetten en morgenochtend die laatste bladzijden. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Exeter (Engeland) kun je maar beter voor de eerste optie gaan. Zij voerden namelijk experimenten uit waaruit bleek dat slaap ervoor zorgt dat vergeten informatie sneller weer boven komt drijven in je brein. Alle informatie die je ’s avonds opslaat op je harde schijf, wordt door een goede nachtrust als het ware aangescherpt.

VERZONNEN TAAL
Maar hoe onderzoek je zoiets? De wetenschappers lieten 123 proefpersonen een groot aantal woorden uit een fantasietaal uit hun hoofd leren. Ze gebruikten niet-bestaande woorden als ‘frenzilk’ en ‘caravoth’ om er zeker van te zijn dat niemand de woorden van tevoren al kende. In de eerste proef werden de deelnemers vlak na het leren overhoord, zodat kon worden bepaald hoeveel ze ervan hadden onthouden. In de tweede sessie werden de proefpersonen weer overhoord, maar nu nadat ze een nacht hadden geslapen.

GEHEUGEN VERDUBBELD
Wat bleek? De deelnemers konden zich na een nacht slaap veel woorden herinneren die ze bij de eerste sessie nog niet konden herinneren. "De kans dat we oefenstof kunnen herinneren die we eerst niet voor de geest konden halen, wordt door slaap bijna verdubbeld", concludeert hoofdonderzoeker Nicolas Dumay in de Britse krant The Guardian. "En het versterkt het idee dat we in onze slaap actief informatie blijven repeteren die je brein als belangrijk markeert."

NACHTRUST
Het lijkt er dus op dat je beter ’s avonds langer kunt doorleren dan vlak voor je examen de stof nog even snel door te nemen.
Maar een goede nachtrust is minstens zo belangrijk, dus tot diep in de nacht in de boeken zitten, werkt waarschijnlijk averechts.

Wil je meer weten over slaap of heb je problemen met slapen? Bekijk dan onze info over slapen. Misschien lig je wel wakker door zaken die zich in je hoofd afspelen en heb je de behoefte er met iemand over te praten. Aarzel dan niet om hulp te zoeken via onze help button.

Doe mee met de Beter Slapen Challenge

Wil jij 5 dagen lang iedere dag een opdracht met info en tips in jouw mailbox ontvangen om beter te slapen? 
Ga op ontdekkingstocht met de handvatten die je van ons krijgt en kom te weten wat jou helpt beter te slapen.

Meer mind facts