Niet geslaagd? Lees onze tips hiermee om te gaan

Dat is balen zeg! Je hebt een herkansing of je weet nu al dat je niet bent geslaagd. Iedereen om je heen is blij, opgelucht en viert feest. Jouw wereld stort in, althans zo kan het wel voelen. Wij geven je tips hiermee om te gaan.

Kracht_pexels

1.Laat je gevoel er zijn.
Probeer het niet weg te stoppen, maar ervaar wat het met je doet. Je kunt je verdrietig voelen, angstig of boos. Of alles door elkaar. Of misschien voel je er (nog) niet zoveel bij.

2. Praat er met mensen over in je omgeving.
Bijvoorbeeld met een vriend of vriendin. Mochten al je vrienden en vriendinnen nou net wel zijn geslaagd, dan voelt het misschien fijner om met je ouders te praten of met iemand anders die jij vertrouwt.

3. Bedenk dat je echt niet dom bent!
Dat je (nog) niet geslaagd bent, hoeft niet te betekenen dat je het niet kan of dat je niet slim genoeg bent. Misschien was het jouw moment niet, of zat je met je hoofd ergens anders.

daydreamig_giphy

4. Kijk naar de oorzaak. 
Voelde je je niet lekker of had het te maken met faalangst? Als je last hebt van faalangst, dan kun je er misschien nog wat aan doen als je nog de mogelijkheid hebt een herkansing in te gaan. En anders is het voor de toekomst iets om rekening mee te houden. Bekijk onze info over faalangst.

5. Bedenk dat veel plannen ook een jaar later kunnen worden opgepakt.
Heb je al allemaal plannen gemaakt en dingen geregeld voor het jaar na je examens? Het is even slikken, maar plannen lopen niet weg. De meesten kunnen makkelijk een jaartje worden verschoven.

6. Bekijk de positieve kant. 
Je kunt het je nu waarschijnlijk niet echt voorstellen, maar er zitten ook positieve kanten aan het niet slagen. Het is een beetje een dooddoener, maar door een tegenslag zoals deze wordt je vaak sterker, waardoor je beter opgewassen bent voor de toekomst.
Daarnaast hoef je waarschijnlijk minder hard te werken, want alle lesstof heb je al een keer gehad. Misschien wel een hele mooie kans om eens goed uit te puzzelen wat je na je examens wil gaan doen.
En wie weet maak je wel nieuwe vrienden en/of vriendinnen in je nieuwe klas.

Kortom, ook al denk je nu misschien wel dat je wereld vergaat, er is hoop! Hoe naar je je nu ook voelt, dit wordt uiteindelijk echt minder. En mocht je nog een herkansing hebben, veel succes! Wie weet maken bovenstaande tips de stress wat minder.

Heb je het gevoel dat je wel wat meer nodig hebt dan bovenstaande tips? Onze hulpverleners van MIND Korrelatie zitten voor je klaar.

Meer mind facts