Lees dit wanneer je vaker nee wil zeggen

Iemand vraagt je iets en je mond zegt al ja, voordat je bedacht hebt of je niet beter nee kan zeggen. Of nog erger, jij gaat een ruzie altijd uit de weg. Je krijgt nee niet eens over je lippen, uit angst iemand te beledigen of kwetsen.
Herkenbaar? Dat is dan nu voorgoed voorbij. Nee is het nieuwe ja, zeker met hulp van deze vijf tips!

man-with-a-megaphone_Publicdomainpictures

1. BEKIJK NEE- ZEGGEN POSITIEF
Als je nee zegt tegen je oom die met jou een seizoenskaart wil kopen voor de plaatselijke sportclub, zeg je ja tegen tijd voor jezelf, tijd voor je vrienden en tijd om te slapen en te eten. Nee-zeggen is zo gek nog niet.

2. JE KAN NIET IEDEREEN TEVREDEN STELLEN
Je zou de eerste persoon ter wereld zijn die IE-DE-REEN tevreden stelt. Het is dan ook dodelijk vermoeiend om dit te blijven proberen.

Laat je keuze niet afhangen van hoe je zoveel mogelijk mensen tevreden houdt, maar laat het afhangen van wat jij denkt dat goed is voor anderen en vooral voor jezelf.

No_pixabay

3. NEE-ZEGGERS ZIJN GEEN EGOÏSTEN
Stop met denken dat je egoïstisch bent als je een keer nee zegt. Als nee zeggen je moeite kost, is dat het levende bewijs dat je geen egoïst bent.

Als je toch een schuldgevoel hebt, denk dan eens aan alle keren dat je ja hebt gezegd tegen mensen.

4. WEES DUIDELIJK
Iemand stelt je een vraag, dus je hebt het recht om zowel ja als nee te antwoorden. Blijf niet steeds je excuus aanbieden of er omheen praten als je eigenlijk nee wilt zeggen. Dit is lastig voor zowel jezelf als voor de ander.

Als je nee zegt, probeer dan kort en eerlijk uit te leggen waarom je dit doet. Beschouw de zaak, nadat je nee hebt gezegd, dan ook als afgerond. Lekker duidelijk.

giphy_via3FMtussenuur

5. ONDERZOEK JEZELF
Waarom vind je het eigenlijk zo moeilijk om nee te zeggen? Het is interessant om te onderzoeken waar je moeite met nee zeggen vandaan komt.
Die reden is namelijk de wortel van het probleem. Als je het probleem bij de wortel aan kunt pakken, is dit vaak effectiever dan elke keer moeite doen om de schade te beperken.

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van onze vrienden 3FMTussenuur en Beam.

Logo Tussenuur
Meer mind facts