Fresku eerlijk over angst

In de stoere hiphopscene staat er af en toe een enkeling op die niet alleen zelfverzekerd, maar ook kwetsbaar durft te zijn. De Eindhovense rapper Fresku is daar een voorbeeld van. Op zijn album Nooit Meer Terug heeft hij zijn angsten en onzekerheden in zijn nummers verwerkt. Fresku praat erover met Pieter van der Wielen in het radioprogramma Nooit Meer Slapen van de VPRO.

134-Fresku_zoetermeer

VOICEMAL
Het muziekplatform  3voor12 over het album Nooit Meer Terug: "Fresku is een atypische rapper. Het is niet de bravoure en de stelligheid van de normale hiphop. Hij laat zijn twijfels en zijn zelfspot de vrije loop." Een treffend voorbeeld van die zelfspot – en eigenlijk ook zelfkritiek – staat op het nummer Gooi Jezelf Weg. Het begint met een voicemailbericht van Kees de Koning, platenbaas van Top Notch, gericht aan de rapper. De Koning is ‘wel een beetje klaar’ met Fresku, die in zijn ogen ‘ongelofelijk zit te zeiken’ en juist blij moet zijn dat hij zijn geld kan verdienen in de muziek. "Misschien moet je een keer net zo kritisch zijn op jezelf als jij zelf bent op anderen", luidt het dringende advies. Dat Fresku die les geleerd heeft blijkt dus wel uit het feit dat we de donderpreek van zijn platenbaas terug kunnen horen op het album.
 
ANGST EN ONZEKERHEID
"Ik zou willen dat ik niet meer wakker lag. Geen paniekaanvallen meer. Ik wil van mijn angsten af", rapt Fresku in het nummer Ik Wil dat hij samen met soulzangeres Shirma Rouse maakte. Het is slechts een deel van de zinnen die de rapper gebruikt om zijn angsten en onzekerheden bloot te leggen. Zijn enorme prestatiedrang zorgt er soms voor dat hij bang is om als artiest niet meer mee te tellen of niet mee te komen in de Hilversumse media-wereld, vertelt de rapper in het radiogesprek. “Mijn ambitie werkt soms juist verstikkend. Het is net als de horizon. Je probeert er naar toe te lopen, maar je komt er nooit. Het is een reis zonder eindbestemming, dus je kunt beter genieten van de dingen die je onderweg ziet in plaats van te hopen dat je pas kan genieten als je er bent.”  

CHAOT
Fresku timmert de laatste jaren behoorlijk aan de weg. Maar de lovende kritieken en erkenning die de Eindhovenaar krijgt, zullen hem naar eigen zeggen niet minder chaotisch maken. Toch heeft hij daar wel mee leren leven. “Ik ben een chaoot en dat is het laatste wat je wilt. En terwijl je chaos probeert op te lossen, ben je nog meer chaos aan het creëren. Maar ik heb geaccepteerd dat ik zo in elkaar zit en het beste dat ik kan doen is in die storm proberen rust te vinden. Veel meer in het ‘nu’ leven en alles op me af laten komen.”

Beluister de hele uitzending van Nooit Meer Slapen.

MEER INFO OF HULP?
Fresku ziet zijn angsten onder ogen en probeert er op zijn manier mee om te gaan.

Voel jij je net als Fresku wel eens angstig of onzeker over bepaalde dingen? Denk dan aan de woorden van Fresku in zijn nummer Alleen: "Je moet nooit denken dat je de enige bent die iets meemaakt. Zoek iemand op, deel je verhaal. Zoek hulp. Je bent niet alleen."
Wil jij het graag met iemand over jouw verhaal hebben? Dat kan misschien bij iemand in je omgeving. Of via onze help button.

Wat vind jij van het verhaal van Fresku? Laat een reactie achter.

Meer muziek