DJ Tessa Mol doet een #openup
Het DJ-talent van onder andere KX Radio heeft last van paniekaanvallen en ze kiest er bewust voor hier heel open over te zijn, ook op de radio. Zij wil namelijk alleen nog maar eerlijk antwoord geven als iemand vraagt: 'Alles goed?'
IK STOND TE JANKEN BIJ MIJN COLLEGA'S
"Ik heb last gehad van paniekaanvallen, een hele tijd," zo vertelt Tessa Mol in haar nieuwe show op KX Radio, het talentenplatform van 3FM. "En met een nieuwe baan, veranderingen en nieuwe mensen, had ik van de week nogal last van een herfstdip. Inclusief een huilbui op mijn werk. Dat is kortom hartstikke kloten, want niemand wil dat. Ik stond jankend bij mijn collega's en dat is echt heel confronterend ook. Maar oké, het luchtte wel op."
Tessa vindt het dan belangrijk dat je aangeeft als het niet zo goed met je gaat, iets wat in de huidige tijd niet heel erg voor de hand ligt.
Zo kondigde Tessa haar programma over geestelijke gezondheid aan:
ALLES GOED?
Op World Mental Health Day in oktober belde Tessa met Annemiek Lely (27), van het project Alles Goed?
Tessa vroeg zich hardop af of het verstandig was zomaar op radio te zeggen dat ze huilend en trillend op de bank zat en met lood in haar schoenen naar het werk ging, terwijl werken eigenlijk heel erg leuk is. En dat ze te horen kreeg vanuit haar omgeving: Overdrijf niet zo, doe niet zo onvolwassen, ga niet zitten janken op je werk.
Annemiek: "Het is zo normaal, zo geaccepteerd dat je zegt: 'Ja, gaat goed'."Terwijl je best mag verwachten dat iemand eens een keer zegt: Best wel slecht eigenlijk."
OPENHEID HELPT
Annemiek heeft regelmatig last van depressies, en sinds kort is ze daar heel open over en ze merkt dat het haar juist helpt. Sterker nog, ze heeft er een baan aan over gehouden, Bij Alles Goed? dus. "Het is raar, eigenlijk. Want als je iets hebt wat fysiek zichtbaar is, twijfelen mensen er veel minder over om te vertellen wat er aan de hand is."
Volgens Annemiek is het allerbelangrijkste om niet oordelen als iemand de waarheid durft te zeggen. "En goedbedoelde adviezen als: ga eens naar buiten of naar dat feestje, ook niet doen. Mensen met een depressie voelen zelf het beste aan wat ze nodig hebben."
GOED IS NIET GOED GENOEG
In het verlengde hiervan sprak Tessa in een andere uitzending met Thijs Launspach (29), die heeft meegeschreven aan het Millennial Manifest. Het is niet voor niets dat veel millennials zoals Tessa last hebben van paniekaanvallen, stress en burn-outs. Een millennial verwacht ontzettend veel van zichzelf, volgens Thijs.
"Het is niet genoeg om gewoon een baan te hebben, je moet een fantastische baan hebben. Een geweldig sociaal leven hebben, interessante reizen maken, een hele fijne relatie en heel veel succes, dan is het pas genoeg. We schroeven de eisen aan onszelf zozeer op, dat we eigenlijk onszelf alleen maar kunnen teleurstellen en vanuit zo'n positie de neiging hebben om steeds harder te werken."
Dat prestatiedruk erg leeft bij jongeren, was voor MIND Young de reden om in september de Week van de Prestatiedruk te organiseren en Stress to Impress.
ZORG GOED VOOR JEZELF
Een burn-out is het eindstadium van langere tijd stress hebben, volgens Thijs. "Burn-out is de fase dat je te lang bent doorgegaan en je niet meer de dingen kunt doen die je daarvoor deed en eigenlijk alleen maar bezig moet zijn met herstellen en rust nemen en revalideren.
"Zorg goed voor jezelf," zegt Thijs tegen Tessa. "Niemand anders doet dat. De signalen van stress, moe, hoofdpijn, snel geïrriteerd goed in de gaten houden. En niet denken dat je alles al bereikt moet hebben op je 25ste of 30ste. Je hebt de tijd om jezelf te ontwikkelen, wat ook betekent dat je soms niet aan je eigen verwachtingen kunt voldoen. En het is oké om fouten te maken."
Geraakt door de #openup van Tessa en zou je graag eens met iemand willen praten? Check onze helpbutton.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze vrienden van 3FMTussenuur.