Blij worden van zweet?!

Nieuw onderzoek vertelt ons dat we onze positieve emoties kunnen overdragen via – jawel, echt waar – zweet!

129-pexels-photo-sweating

We horen je denken: "leuk zo’n onderzoek, maar hoe meet je zoiets?" De onderzoekers van de Universiteit van Utrecht lieten twaalf mannen naar filmpjes kijken die blijdschap of angst opwekten. Ondertussen hielden ze een kussentje onder hun oksel waarmee hun zweet werd opgenomen. Vervolgens roken 36 vrouwen aan de bezwete kussentjes, zonder te weten of het op dat moment angstzweet of ‘blij’ zweet was. Speciale elektrodes op hun hoofd ‘lazen’ hun gezichtsuitdrukkingen. Bij het ruiken aan het blije zweet bleken de vrouwen vaker gezichtsspieren aan te spannen die bij een oprechte glimlach gebruikt worden.

BLIJDSCHAPZWEET
Dus we moeten met z’n allen massaal aan oksels van vrolijke mensen gaan ruiken? Buiten de vraag of je daar wel zo’n behoefte aan hebt, is het ook iets te voorbarig, zeggen de onderzoekers. Het is namelijk de vraag of het bewust of onbewust gebeurt. De vrouwen die aan het blijdschapzweet roken, glimlachten wel meer, maar ze gaven niet aan zich blijer te voelen na de test. Toch vindt hoofdonderzoeker Gün Semin de resultaten overtuigend genoeg. "Ons onderzoek toont aan dat blootstelling aan blijdschapzweet een besmetting van die blije emotie veroorzaakt bij de ontvanger", legt hij uit aan Psychological Science. "Dit suggereert dat iemand die blij is de mensen in zijn nabijheid tot op zekere hoogte kan meenemen in dat gevoel. Op een bepaalde manier is blijdschapzweet dus besmettelijk, net als lachen."

GEURINDUSTRIE
Stel dat blijdschap inderdaad overdraagbaar is via zweet, dan is dat best interessant te noemen, ongeacht wat je met die informatie zou doen natuurlijk. Voor onderzoeker Semin is het veel meer dan een leuk feitje. "Emotie en zweet zijn de twee belangrijkste kenmerken van de menselijke belevenis. Het feit dat blijdschap chemisch gecommuniceerd zou kunnen worden, zou zeker voor de geurindustrie commercieel interessant kunnen zijn", legt hij uit.

Binnenkort een deodorant op basis van blijdschapzweet in de winkels? Wie weet.

Wat vind jij van dit artikel? Laat je reactie achter!

Meer mind facts