Bang voor spinnen?!

Snakes On A Plane, Eight Legged Freaks, The Birds. Hollywood heeft genoeg horror- en thrillerfilms voortgebracht waarin dieren ons de stuipen op het lijf jagen. Natuurlijk verschijnen deze dieren vaak een stuk groter en angstaanjagender op het witte doek om de kijker nog meer te laten huiveren. Maar ook in de echte wereld staan sommige mensen doodsangsten uit voor bepaalde dieren. De grootste vijand van veel mensen? Spinnen.

Spider_commons.wikimedia.org

VOOR GEEN GOUD NAAR DE KELDER

‘Hoe kan je nou bang zijn voor iets dat zoveel kleiner is dan jij?’, is vaak de vraag als iemand gillend op een stoel springt. Er wordt wel eens lacherig over gedaan, maar een spinnenfobie (arachnofobie) kan behoorlijk beklemmend zijn in je leven. Sommige mensen moeten bijvoorbeeld eerst zeker weten dat een ruimte spinvrij is voor ze naar binnen gaan. Elk hoekje wordt gecheckt op de aanwezigheid van hun kleine (en tegelijk grootste) vijand. Het huis wordt overdreven goed schoongemaakt uit angst voor spinnenwebben. En voor geen goud zetten ze nog een stap in de kelder of gaan ze in een tent op de camping staan. Huizen worden ontvlucht bij het zien van een spin en er ontstaan zelfs ongelukken door bestuurders die zich wild schrikken van zo’n achtpoter in hun auto. Bij sommige mensen lopen de koude rillingen al over hun rug als ze het woord ‘spin’ alleen nog maar zien.

GEWOON BANG OF TOCH EEN FOBIE?

Spring jij ook op de hoogste kast als je een spin ziet of ren je gillend het huis uit? Je bent zeker niet de enige. Volgens Trouw lijdt eén op de tien bangerikken aan angst voor spinnen en vrouwen hebben daar vijf keer zo vaak last van dan mannen.
Maar hoor je ook bij die groep als je het niet aandurft om vogelspinnen van 20 centimeter doorsnee op te pakken? Nee, dat hoeft zeker niet. Het is zelfs normaal dat we bang zijn voor onbekende of mogelijk gevaarlijke beesten. Je hebt pas een fobie als je angst voor spinnen je dagelijkse leven in de weg staat. Wanneer je het huis uit vlucht of bepaalde ruimtes of situaties gaat vermijden. Of wanneer je gaat hyperventileren, gaat zweten of hartkloppingen krijgt bij het zien van een spin.

Ben jij bang voor spinnen? Of laat je er zo eentje over je arm heen lopen? Laat het ons weten!

Of ben jij zo bang dat je er graag met iemand over zou willen praten? Check dan onze help button.

Meer mind facts