3 op de 10 jongeren voelen zich depressief

3 op de 10 jongeren tussen de 16 en 34 jaar voelden zich in de afgelopen 2 jaar langere tijd depressief, of zijn dat nog steeds. Dat blijkt uit een onderzoek van het jongerenpanel van EenVandaag, dat ruim 3.400 jongeren ondervroeg. Jongeren vinden het moeilijk om erover te praten terwijl dat juist zo belangrijk is. MIND en 3FM willen psychische issues bespreekbaar maken en organiseren daarom van 9 t/m 15 april de #trueselfie-week.

sad_pexels

Schaamte

Meer dan de helft van de jongeren schaamt zich voor hun depressieve gevoelens. "Als gezonde jongeman van 26 'hoor' je deze problemen niet te hebben. Toegeven is ontzettend moeilijk," zegt een deelnemer. Volgens 7 op de 10 jongeren met depressieve gevoelens heerst er een groot taboe. "In onze maatschappij wordt een psychisch probleem afgedaan als een persoonlijke tekortkoming of een falen," vertelt een andere deelnemer. 

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Mislukkeling

Stress, somberheid, slaapproblemen en eenzaamheid zijn de meest voorkomende klachten. "Ik had te maken met verschillende deadlines en die kon ik niet halen. Enerzijds kwam dat juist door perfectionistisch gedrag, anderzijds door het gevoel van onzekerheid. Dat resulteerde in een tijd waarin ik mezelf toch wel een mislukkeling vond." 

Praten!

Veel jongeren zeggen dat ze de stempel 'aansteller' of 'aandachtszoeker' opgedrukt krijgen als ze er open over zijn in hun omgeving. Dat maakt de drempel om erover te praten hoog, terwijl dat juist zo belangrijk is.

Lees ook: waarom praten belangrijk is

Zit jij ergens meer en zou je daar graag eens met iemand (anoniem) over willen praten? Check onze helpbutton.

#trueselfie-week

Lees en bekijk van 9 t/m 15 april alles over de #trueselfie-week op MINDyoung.nl en 3FM.nl. Zoals tips om te openuppen, verhalen van anderen, en waarom het goed is je ware ik te laten zien. Ook jij kan een bijdrage leveren aan de #trueselfie-week. Plaats je verhaal op social of via jouw eigen kanalen met #trueselfie. En deel je verhaal op mindyoung.nl

04_4ed218a6fc_NPO3FM_Selfieweek_FINAL4_3FM
Meer mind facts