Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Meer over spoken en geesten

Pareidolie

Een bruikbare verklaring voor waarom we spoken en geesten zien is gebaseerd op het verschijnsel pareidolie. Ons brein is steeds bezig om te proberen patronen te herkennen in de dingen die we waarnemen. Voor ons mensen zijn andere mensen erg belangrijk en daarom probeert het brein steeds uit te zoeken of er mensen in de buurt zijn. Vooral in een onduidelijke situatie, bijvoorbeeld in de schemering, lijken we daarom ook allerlei gezichten te zien. Struiken worden enge mannen. Wolken worden gezichten en gestalten. Kraken van de treden betekent dat er iemand loopt. Wind klinkt soms als zuchten of huilen. We lijken te horen dat we geroepen worden. Dit zijn allemaal heel herkenbare situaties voor de meeste mensen. 

Lees meer over Pareidolie

Selectieve aandacht

Een andere verklaring is het Fiat 500 effect. Als je zelf net een Fiat 500 hebt gekocht, zie je ineens overal deze auto rijden. Als je zwanger bent zie je overal zwangere vrouwen. Als je gestopt bent met blowen zie je overal blowende mensen. Wanneer we ergens in ons hoofd mee bezig zijn, dan gaat ons brein vanzelf op zoek naar deze zelfde dingen in de omgeving. Ben je overdag op een bepaalde manier bezig geweest met vroeger thuis, dan zal dat de kans vergroten dat je je oma ergens (in) ziet. Dit heet 'selectieve aandacht'. 

Spoken zijn er vaak rondom het slapen

Het is opvallend dat de meeste mensen verschijningen en spoken zien voordat ze gaan slapen of als ze wakker aan het worden zijn. Overdag in het licht en in de zon zijn er geen spoken en is ons geloof erin ook een stuk minder. Velen van ons kennen het griezelverhaal voor het slapen. Ging je de dagen daarvoor gewoon rustig slapen, na zo’n verhaal ervaar je de omgeving als een stuk enger. In alle culturen zijn er goede en kwade geesten. Een goede geest kan helpen om een gelukkiger leven te hebben en een beter mens te worden. Veel geesten staan in een kwaad daglicht. Zij zouden kwade bedoelingen hebben en het leven zuur willen maken. 

Bij wie kun je terecht voor advies?

Heb je vragen over:  

  • gezondheid, dan is de meest logische stap om deze te stellen aan je huisarts of tandarts. 
  • psychische dingen, dan kun je die stellen aan een psycholoog of psychiater. 
  • religieuze zaken, dan kun je terecht bij bijvoorbeeld imam, pastoor, dominee of rabbijn. 
  • telepathische gaven of paranormale activiteiten, dan kun je te rade bij paragnosten, spirituele helers en genezers, en parapsychologische instituten.  

Wat is goed advies?

  • Als iemand (die jou advies geeft) zegt het allemaal 100% zeker te weten, dan klopt dit vaak niet. Voor de meeste vragen bestaat namelijk dat geen zeker antwoord. Er zijn altijd onduidelijkheden. Dat hoort bij het leven. 
  • Ook als iemand zegt ‘geheimen’ te kennen, of meer te weten van complotten, neem ook die adviezen niet te serieus.  
  • Sommige mensen zeggen heel goed te weten hoe de wereld in elkaar zit. Zij geven adviezen en waarschuwingen, maar als je naar hun eigen leven kijkt, dan zie je dat ze zelf best wat problemen hebben. Het lijkt erop dat zij het voor anderen beter weten dan voor zichzelf. De vraag is dan of hun adviezen en waarschuwingen wel zo goed zijn.  
  • Voor websites geldt dat de websites van officiële organisaties over het algemeen zorgvuldig en betrouwbaar zijn. 
  • Hoe vreemd het ook klinkt, de meerderheid heeft in veel gevallen toch gelijk. 
  • Goede antwoorden helpen om meer grip te krijgen op onszelf en de wereld om ons heen. Brengen de antwoorden je in verwarring en word je er angstiger van, dan is dat geen goed teken. Vraag je je dan af of je wel antwoord krijgt van de juiste persoon. Een antwoord moet je helpen om de dingen beter te begrijpen waardoor je minder angstig wordt. 

210525_spokenengeest_do_dont copy

Meer hulp nodig?

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?