Iets herkennen alsof het precies zo al is gebeurd (déjà vu)
Een ervaring die veel mensen hebben is dat zij iets meemaken en tegelijk het gevoel hebben dit eerder te hebben meegemaakt. Vaak komt er ook het gevoel bij dat je weet/voelt wat er vervolgens gaat gebeuren. Dit heet een déjà vu. Dit is een Frans woord voor ‘eerder gezien’. Het kan zijn dat deze ervaringen vaker voorkomen, waardoor je je zorgen maakt. Dat is niet raar, maar wel vervelend, omdat de angst voor deze ervaringen de klachten kan verergeren.
Hoe kan je het gevoel hebben de ervaring eerder te hebben meegemaakt?
Er wordt na veel onderzoek vanuit gegaan dat er iets niet helemaal goed loopt in het geheugen. Je brein geeft de nieuwe ervaring als het ware een andere datum. Het is alsof de systeemtijd van je brein niet helemaal synchroon loopt met de echte tijd. Hierdoor lijkt het dat deze ervaring al veel eerder in je geheugen geplaatst is. Het lijkt in je lange termijn geheugen te staan.
Wat kan ik doen als ik deja vu’s herken?
Sommige mensen beweren dat een déjà vu te maken heeft met een eerder leven of met rondspokende geesten. Het is aannemelijker dat het ervaren van een déjà vu een teken is dat je lichaam en hoofd moe of overbelast zijn. Als je weer fit bent, ervaar je ook minder déjà vu’s. Je hoeft je hier dus vooral geen zorgen over te maken. Als het vaak voorkomt, of je er angstig van wordt kun aan je lichamelijke conditie werken door goed te slapen en gezond te leven.
Wist je dat?
Déjà vu slaat niet alleen op beelden, er zijn ook varianten bekend waarbij het gaat om een gedachte of een ervaring. Zo worden woorden als déjà senti (eerder gevoeld), déjà visité (eerder bezocht) of déjà vécu (eerder meegemaakt of beleefd) gebruikt.
Ook het tegenovergestelde komt voor. Iets wat je kent komt over als volkomen vreemd: jamais vu (nooit gezien).
Meer hulp nodig bij déjà vu’s?
- Chat, bel, app of mail met iemand van MIND Korrelatie.
- Praat met je vrienden of familie. Lees meer over hoe je dit aan kunt pakken.
- Praat met iemand in je omgeving of op school.
- Er zijn in Nederland speciale teams (EDI-teams) die helpen bij bijzondere ervaringen. Vind een EDI-team bij jou in de buurt.
- Of zoek contact met je huisarts.
Meer informatie
Leestip: ‘Verlamd van angst’ (2017) van Professor Agnes van Minnen.