Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Beestjes

Heb je het gevoel dat er iets kriebelt onder je huid of dat er beestjes onder je huid zitten? Of je een infectie hebt opgelopen door parasieten, zoals wormen, insecten, schimmels of bacteriën? Het kan zijn dat je het idee hebt dat je huid verkleurt, pijn doet of dat er wormen door je aderen kruipen. Je bent niet de enige, veel mensen herkennen dit gevoel. 

Zitten er beestjes in mijn lichaam?

Ons lichaam is bevolkt met zogenaamde micro-organismen. Dat is juist goed, want de meeste micro-organismen hebben we nodig, ze zorgen ervoor dat je gezond blijft. Maar wanneer je het idee hebt dat er schadelijke beestjes op je huid of in je lichaam zitten, en deze je gezondheid bedreigen, kun je daar erg angstig van worden. Door de angst ga je nog meer letten op alles wat je in of op je huid voelt en dat versterkt je angst en overtuiging dat er schadelijke beestjes zijn nog meer. Deze extra aandacht voor wat jij denkt dat er aan de hand is, noemen we ook wel selectieve aandacht.  

Veel mensen gaan zelf dokteren met hun klachten en proberen zo zelf de klachten te verhelpen. Helaas zien we dat de klachten hierdoor vaak juist toenemen. Zo kan de jeuk, die je mogelijk al had, erger worden waardoor je je huid misschien kapot krabt en er wonden ontstaan. Naast de lichamelijke klachten zien we ook vaak dat mensen zich schamen voor deze klachten en zich terugtrekken uit sociale relaties. Dit kan ertoe leiden dat je je eenzaam, somber en machteloos gaat voelen.  

Wat kan ik doen als ik beestjes voel?

  • Het is belangrijk om je altijd eerst te laten onderzoeken door je huisarts. Ga in elk geval nooit zelf dokteren!  
  • Vaak wordt er geen onderliggende lichamelijke oorzaak gevonden. Soms ontstaan deze klachten namelijk door andere oorzaken, zoals bepaalde gewoontes of ongezonde gedragspatronen. Eet dus gezond en zorg ervoor dat je goed slaapt.  
  • Probeer niet teveel te krabben. Er kunnen wondjes ontstaan die een extra jeukend gevoel geven. 
  • Probeer ook voldoende te bewegen en afleiding te zoeken. Richt je aandacht op positieve dingen en zorg voor een betekenisvolle daginvulling, samen met andere mensen.  
  • Alcohol en drugs kunnen de oorzaak van dit soort belevingen zijn, vooral amfetaminen staan hierom bekend (zoals cocaïne). Als je alcohol of drugs gebruikt en je herkent de hier beschreven klachten, probeer dan (met professionele hulp) te stoppen met alcohol of drugs.  
  • Het is best moeilijk om hier alleen mee te blijven zitten. Zoek iemand op die je vertrouwt, zodat je je zorgen kunt delen. 

210525_beestjes_do_dont (1)

Meer hulp nodig bij bijzondere ervaringen?

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?